Konferencija „Prointer i partneri“ u Sarajevu

Predstavnici vodećih globalnih IT lidera predstavili su najsavremenija rješenja iz oblasti informacionih tehnologija na konferenciji „Prointer i partneri – Rješenja kojima vjerujete“ u Sarajevu.

Kompanija Prointer ITSS Sarajevo je konferenciju organizovala kako bi učesnici saznali najnovije trendove od renomiranih stručnjaka kompanija Check Point, Cisco, SAP, Lenovo i Mtel.

Nakon što je prije nekoliko dana Prointer osnovao IT kompaniju i u Sarajevu, zadovoljstvo što su na jednom mjestu okupili sadašnje, ali i mnoge potencijalne korisnike izrazila je Bojana Škrobić Omerović, direktor Prointer ITSS Sarajevo.

„Prointer je i do sada kvalitetom i znanjem pokazao kako može da zadovolji sve zahtjeve krajnjih korisnika. Zato će i sa kompanijom u Sarajevu sa svojim svjetskim partnerima kreirati rješenja kojima će se vjerovati, rješenja koja zaista znače bolju budućnost za naše društvo.”, izjavila je Bojana Škrobić Omerović.

Predrag Spasić, stručnjak Check Pointa, jednog od najvećih proizvođača sigurnosnih IT rješenja predstavio je učesnicima konferencije kako se kompanije mogu zaštititi od sajber napada, ali i koja su rješenja koja omogućavaju potpunu sigurnost arhitekture mreže kompanije kroz standardne IT uređaje, ali i mobilne uređaje.

Iz Cisca su naglasili zašto i pored brojnih sigurnosnih incidenata čiji je izvor neka od krajnjih tačaka unutar lokalne mreže i dalje mnogi slijepo vjeruju “prvoj liniji odbrane”, odnosno IPS/Firewall-u.

“Zato sam i ukazao kako možemo lokalnu mrežu učiniti sigurnijim mjestom i upotrijebiti je kao alat za provođenje sigurnosne politike, ali i kao alat za detekciju sigurnosnih prijetnji koje se na drugi način ne mogu otkriti.”, istakao je Rešad Rovčanin, IT stručnjak kompanije Cisco.

Ivan Grujović iz SAP-a pokazao je kako ta kompanija sa svojim rješenjima pomaže drugima kada ne postižu najbolje rezultate u tržišnoj utakmici.

“Neophodno je i slušati, razumjeti i djelovati u skladu sa vrijednostima i interesovanjima kupaca i zaposlenih. SAP nastoji da pomogne svojim korisnicima da postanu i ostanu vodeće kompanije u svojoj industriji i na svom tržištu, tako što će postati inteligentna preduzeća potpuno spremna za iskustvenu ekonomiju.”, izjavio je Ivan Grujović.

Matjaž Dernovšek iz Lenova predstavio je rješenja za Datacenter koja mogu da budu jednostavna poput samostalnog servera ili složena kao farme sa hiljade njih. Lenovo sa svojim portfolijom omogućava jednako iskustvo u oba slučaja. Njihovi serveri pokreću mala preduzeća, ali i velike korporacije kao što su Amazon, Alibaba, BMW.

Domaću IT priču na konferenciji donio je Zoran Bunčić, prvi čovjek Službe za upravljanje serverskim platformama u Mtelu. Predstavljena su iskustva te kompanija nakon uvođenja moderne tehnologije virtualnih desktopa.