Pravo vrijeme za novi raspored

Ako ste opremili svoj dom, napunili ga lijepim stvarima i ukrasima koji vam se sviđaju, a ipak osjećate da nešto nije u redu, ili da nešto nedostaje, možda je vrijeme za novi raspored u stanu. Sa druge strane, nekad zbog drugih okolnosti u životu jednostavno osjećamo potrebu za promjenom i nečim novim. Zato, ne oklijevajte da isprobate stvoriti drugačiju atmosferu u svom domu pravljenjem novog rasporeda stvari, jer je možda upravo to ono što će vaš prostor učiniti idealnim ili vam zadovoljiti potrebu za promjenom.

U nastavku pročitajte nekoliko dekoraterskih trikova pomoću kojih možete stvoriti barem drugačiji, ako ne i bolji ambijent u domu.

Odmaknite namještaj od zida

Iako je u malim prostorima često neophodno velike komada namještaja postavljati uz zid, ako ne brojite svaki kvadratni metar, na zid naslanjajte samo komade koji to zahtijevaju. To se posebno odnosi na kauče, garniture za sjedenje i fotelje. Ako ih odmaknete od zida, prostor će postati opušteniji i prozračniji, a nekad čak i prostraniji.

Okrenite kauče jedan prema drugom

Iako se najčešće biraju garniture u obliku slova “L” i “U”, postavljene tako da budu okrenute prema televizoru i poravnate sa zidom, one možda i nisu najbolji izbor. Ako imate odvojene sjedeće elemente, pokušajte ih postaviti tako da budu okrenuti jedan prema drugom, dobićete novi doživljaj prostora dnevne sobe, koji će podstaći bolju komunikaciju među ukućanima i sa gostima.

Vrijeme je za preokret

Ako već dugo vremena imate isti raspored u domu, a hitno vam treba osvježenje, pokušajte sve stvari rotirati za 90 ili 180 stepeni. Možda vam se čini ludo, ali najgore što se može desiti jeste da vam se novi raspored ne svidi. U tom slučaju samo sve vratite nazad, mada ćete vjerovatno zadržati bar jedan dio nove dispozicije stvari.
Sa druge strane, ovom “preokretu” možete pristupiti i na drugačiji način. Na primjer, možda će vam tepih iz spavaće sobe bolje izgledati u dnevnoj sobi, ili slika koja vam godinama stoji na zidu dnevne sobe može odjednom puno bolje izgledati u kupatilu. Stvari koje dugo imamo na jednom mjestu često nam dosade, dok sa druge strane mogu osvježiti drugu prostoriju.

A, ako ćemo ići u krajnosti, recimo da mijenjanjem funkcija pojedinih prostorija možete domu dati sasvim novu perspektivu. Ipak, ovo je moguće izvesti samo u domovima s fleksibilnim rasporedom prostorija.

Iznesite jedan komad

I danas se mnoge žene pridržavaju savjeta Coco Chanel – da se uvijek, prije nego što izađu iz kuće, pogledaju u ogledalo i skinu jedan modni asesoar. I kao što je Coco Chanel uvijek nosila mnoštvo nakita i drugih asesoara, obično svi u kući imamo mnogo više stvari nego što nam je potrebno. Pokušajte ovaj modni savjet primijeniti u uređenju doma i vjerovatno ćete se u njemu osjećati bolje.

Stolica na neočekivanom mjestu

Ne kaže se bez razloga da je stolica “kraljica enterijera”. Vjerovatno ste već primijetili da se u većini cool, opuštenih i jedinstvenih enterijera uvijek mora naći neka posebna stolica. Za instant makeover pokušajte izmiješati različite stolice za trpezarijskim stolom, ili neku lijepu i jedinstvenu stolicu koristiti umjesto noćnog ormarića ili kao policu u kupatilu.