Potencijalno kancerogene stvari kojih treba da se riješite iz kuće

Za pesticide i brojne proizvode za čišćenje većina ljudi zna da sadrže potencijalno kancerogene sastojke, ali relanost je da u domu svakodnevno koristimo brojne proizvode od kojih bismo mogli odustati zbog štetnog sastava.

Nemaju svi ovi proizvodi veliki broj štetnih sastojaka, niti svi sastojci imaju istu snagu, ali izlaganje pojedinim je posebno štetno. Koristimo li neke od ovih proizvoda povremeno, šanse da imaju negativan uticaj su male, ali ako se često koriste rizik je veći.

Dakle, sljedeći proizvodi su potencijalno kancerogeni, a nisu vam neophodni u svakodnevnom životu.

 Osvježivači vazduha

U istraživanju iz 2008. godine testirano je šest ovih proizvoda, a pet je imalo jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osvježivaču vazduha koji stavite u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno.

Proizvodi za čišćenje

Od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je provela The Enviromental Working Group.

Stvar otežava i to što na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je koristiti proizvode sa etiketom “eco friendly” iako i oni mogu sadržavati kancerogene sastojke, pa je ovdje potreban posebna oprez.

Omekšivači u listićima

Mirisni listići koji se koriste u mašinama za sušenje veša sadrže toksine koji s listića prelaze na odjeću i tako na našu kožu.

Pesticidi

Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma. Ne znaju se tačno svi sastojci koji predstavljaju rizik, ali neke hemikalije kao glifosat česti su sastojak pesticida.

Za glifosat Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je vjerovatno kancerogen, a Evropska agencija za sigurnost hrane misli suprotno.

Boje za hranu

Svaka procesirana hrana, napitak, vitamin sadrži umjetne boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene.

Ogrlice protiv buva i krpelja za kućne ljubimce

Čak i ako vam kućni ljubimac ne bude u kući u svakodnevnom ste dodiru s njim. Dvije hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos.

Nakon dvije sedmice nošenja kućni ljubimci mogu imati štetne količine ovih hemikalija na dlaci.

Iako je istraživanje tokom kojeg su na testirani ljubimci bilo malo (testirano je samo devet pasa i pet mačaka) vrijedi pomenuti ove zaključke.

Kreme s parabenima

Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije. European Commission on Endocrine Disruption proglasila je ove hemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo može potencijalno izazvati tumore i druge poremećaje.

Parabeni su otkriveni kod tumora dojke.

Lak za nokte

Većina lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formalaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u kozmetičkim salonima, mada povremeni odlazak u salon neće štetiti.

Mirisne svijeće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih svijeća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod djece čiji su roditelji imali običaj da pale svijeće tijekom trudnoće ili perioda dojenja.

(Telegram.hr)