Posebne lokacije na kojima je moguće jesti i piti pod zemljom

U prošlosti su podzemne pećine i tuneli služili kao sigurno utočište, a danas većina predstavlja jedinstvene turističke lokacije na kojima se možete opustiti uz piće i hranu.

Od restorana u pećini, preko napuštenog tunela podzemne željeznice u New Yorku, sve do noćnog kluba u kojem je rođen kulturni ustanak protiv Sovjetskog Saveza – ove podzemne prostorije prepune su priča.

Smješten deset metara ispod zemlje, restoran Ali Barbour posjetiteljima Kenije nudi posebno iskustvo. Naime, mogu uživati u hladu pećine i istovremeno kroz pukotinu na površini posmatrati zvijezde. Otvoren je osamdesetih godina prošlog stoljeća, a vlasnici od tada nisu mijenjali izvorni izgled pećine.

 

 

Na primjer, u njujorškom Le Boudoiru možete večerati i uživati uz koktele. Napuštena podzemna željeznica pretvorena je u jedinstveni bar koji je dio Chez Moia, restorana koji se nalazi iznad njega – u prizemlju. Do podzemnog bara možete doći pomjeranjem police s knjigama.

 

                                                                    Foto: Atlas Obscura

 

Odlučite li prošetati centrom Štokholma, vjerovatno ćete naići na znak koji pokazuje na stepenice, koje će vas zatim odvesti do mračnog podruma. Produžite li dalje – doći ćete do zidova na kojem je obješeno oružje, štitovi i razne vrste vikinške odjeće. Dobrodošli u Aifur! Otvoren je 2011. godine, a od tada je ugostio turiste iz svih dijelova svijeta.

 

                                                                          Foto: Aftonbladet

Na koncu, ako nekad posjetite Estoniju – ne zaboravite svratiti u klub Kuku. Na ovom mjestu se okupljaju umjetnici, aktivisti i muzičari. Interesnatno je i što ćete ovdje čuti mnoge vrlo zanimljive priče, budući da je osoblje ovog ugostiteljskog objekta igralo je veliku ulogu u kulturološkom uzdizanju koje je dovelo do sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, piše Atlas Obscura.

 

 

                                                                          Foto: Atlas Obscura

KLIX