Poput umjetničkog djela: Ovi televizori su najljepši kad su ugašeni

Kada se tehnologija spoji sa umjetnošću, rezultat su proizvodi koji istovremeno predstavljaju napredna funkcionalna rješenja, ali i umjetnička remek-djela. Posljednji u nizu ovakvih spojeva je Frame TV kompanije Samsung, koji, kada nije u upotrebi, izgleda kao uokvirena slika.

Projekt je rezultat dugogodišnje saradnje južnokorejskog giganta i nizozemskog dizajnerskog tandema Stefana Sholtena i Carolea Baijingsa. Studio Scholten & Baijings već četiri godine pomaže brendu Samsung prilikom donošenja odluka o dizajniranju enterijera.

tv kao slika

Jedan od prijedloga kreatorskog dua bio je osmišljavanje načina kako da televizori sa ravnim ekranom ne izgledaju kao crna rupa u dekoru kada su ugašeni. Tako je nastao Frame TV, koji se doslovno stapa sa pozadinskim dekorom, dok nije u upotrebi.

Ugašeni ekran televizora može prikazati preko 100 umjetničkih djela iz galerija širom svijeta, uključujući madridski muzej Prado i londonsku Saatchi galeriju. Dok su okviri prvobitno bili dostupni u bijeloj, crnoj i boji furniranog drveta, Samsung je proširio paletu dekorativnih opcija, tako da su od sada u ponudi i ekrani čiji se dizajn nastavlja na okvir, ali i pozadinsko okruženje. Pored studija Scholten & Baijings, u kreiranju novih opcija sudjelovala je i francuska kreatorica Inga Sompe.

tv samsung frame

Carol i Stefan odlučili su se za color blocking stil i geometrijske oblike. Njih dvoje su napravili tri različita umjetnička šablona: “Minimalističko djelo”, bazirano na prozirnim blokovima boja, “Raznobojno djelo”, koje se poigrava kontrastima i “Izuzetno djelo”, gdje se linije i mrežaste šare prepliću.

tv kao umjetnicko djelo

Umjetnička djela za ekrane upotpunjuju dekorisani okviri i postolja u četiri različite nijanse – isprano bijelo drvo, sivo-zeleni aluminij, jarkoplava inspirirana porculanom i lakiranim predmetima i prašnjavo roza nijansa nalik na silikon.

Sa druge strane, Ingin dizajn se bazira na glatkim linijama koje se grupiraju zajedno i pobuđuju živahnost i pokret. Dok je postolje prekriveno istovjetnim dekorom kao ekran, okvir čine četiri strane, od kojih je svaka obojena u kontrastnu boju.