Pogledajte neobično uređen dom poznatog ženskog benda

U novosadskom naselju Rotkvarija, koje je ujedno i jedan od najstarijih dijelova grada, tišinu nedeljnog popodneva razbija zvuk akustične gitare i lagani poj raspjevanih članica benda “The Frajle”.

Četiri dame iz Novog Sada, koje su sebe nazvale “The Frajle”, svojom muzikom već godinama šire pozitivnu energiju.

Marija Mirković, Nataša Mihajlović i rođene sestre Jelena i Nevena Buča čine nevjerovatan muzički spoj. Ideja o nastanku benda nastala je spontano prije nešto manje od decenije, a Nataša za “Blic puls” priča otkud ideja da se okupe i udruženim snagama krenu ka osvajanju cilja.

frajle stan 8

– Svaka od nas četiri je u muzici jako dugo. Horovi, časovi pjevanja, klavira, gitare, rad sa bendovima, pa gluma u mjuziklu, sve su to iskustva koja nas povezuju. Naš zajednički odlazak na more usljedio je davne 2009. godine, a to je trebalo da bude uvertira za osvajanje srca jednog momka, ujedno smo imale i dogovorene nastupe. Ipak, možda to sa momkom i nije potrajalo, ali sa bendom jeste. Tako da smo nas četiri proslavile osmi rođendan baš prvog maja.

U ovom veselom bendu isključivo vladaju red, rad i disciplina, a vodeću ulogu imaju smijeh i pozitivna energija. Ipak, nas je zanimalo u čemu je tajna funkcionisanja tima koji čine četiri žene i na koji način prevazilaze nesuglasice, a frajla Jela tvrdi da svaki član mora da da svoj doprinos tome.

frajle stan 7

– Tim funkcioniše onoliko koliko se svako trudi. Potrebni su poštovanje i ljubav koji moraju da budu međusobni. Mi volimo muziku i posao kojim se bavimo i zahvalne smo na tome – tvrdi Jelena. Nevena, složivši se sa sestrinom konstatacijom, dodaje da je neophodno da se nesuglasice prevazilaze u hodu, a da su dokaz za to godine njihovog zajedničkog postojanja na sceni.

– Interesantno je da se ovakva pitanja rijetko kad postavljaju muškom bendu. Činjenica je da postoji predrasuda da tim sastavljen od žena teže funkcioniše. Vjerujem da situacije kroz koje mi prolazimo prolaze i muški bendovi i na isti način ili možda sličan ih prevazilaze, ipak dokaz tome je trajanje i produktivnost.

frajle stan

Autentične i drugačije, u šarenim haljinama, sjedeći na barskim stolicama, četiri žene udružile su svoje vokale i dvije akustične gitare. Nijedna od njih ne vjeruje u slučajnost, pa tako tvrde da je bilo suđeno da se sretnu i otpočnu saradnju, a frajla Mara kaže da su se za ovaj pravac opredijelile spontano, te i da inspiraciju za svoja nova dostignuća i pjesme crpe isključivo iz ljubavi.

– Pravac je došao spontano sa nastankom autorskih pjesama, a ljubav je ta koja nam je vječita inspiracija i ono što je sigurno jeste da će to uvijek i biti – zaključuje Mirkovićeva.

frajle stan 4

Frajle iza sebe imaju nekoliko hvaljenih izdanja, razne osvojene nagrade, a sva ova dostignuća zahtijevaju mnoga odricanja. Jelena Buča kaže da su “Frajle” ušle spremne u nove izazove te i da svjesno i sa odgovornošću prihvataju svoje obaveze.

– Zavisi na šta ste sve spremni. To sve zahtijeva život u koferu i na putu, gdje radite za praznike i nemate mnogo vremena za privatan život. Isto tako, to je i život pun neizvjesnosti, novih poznanstava, publike, stvaranja, muzike i još mnogo toga. Nas to ne plaši jer mi smo spremne – završava Jelena, a Nataša dodaje da je ipak važno pronaći način da se napune baterije.

frajle stan 6

– Svaka puni baterije na svoj način. Marija voli druženja sa prijateljima, izlaske i večeri uz tamburaše, Nevena uživa u kuvanju i odlasku u nabavku, Jelena energiju nalazi u čitanju knjiga i šetnjama, a ja uživam u lepotama Dunava i Fruške gore.

Njihov novi album “Ljubav na dar” obiluje optimizmom. S obzirom na to da su rad na ovom izdanju otpočele početkom februara i punom parom krenule ka njegovoj realizaciji, nametnulo se pitanje kakav je osećaj kada se konačno završi posao, a Marija kaže da se svaki trud isplati.

frajle stan 3

S obzirom na to da još uvijek nijedna od njih nije uplovila u bračne vode, a ne tako davno su i izjavile da su udate za muziku, zanimalo nas je da li razmišljaju da sudbonosno “da” izgovore i nekom muškarcu te i da li su trenutno emotivno ispunjene.

– Mi smo udate za muziku, a za sve ostale udaje ćemo vam javiti kad dođe vrijeme – jasna je Jelena.

frajle stan 5

Frajle nam otkrivaju i koliko su različite, ali i šta je to po čemu su slične.

– Na sceni, ali i privatno, mi smo iste. Četiri devojke iz Novog Sada, muzičarke, vječito zaljubljene, nasmijane i svoje – opisuje ih Nevena.

frajle stan 13

I za sam kraj pitali smo žene koje su im neostvarene želje te i kako sebe vide kroz 10 godina, a frajla Nata kaže:

– Sanjamo koncertnu turneju u Kini, još puno albuma, duet sa Zdravkom Čolićem i još mnogo toga – završava Nataša uz smiješak.

stan frajle frajle stan 12 frajle stan 11

pulsonline.rs

Foto: Nenad Mihajlović