Peach Fuzz, baršunasta nježna breskva- Pantoneva boja za 2024. godinu

Pantone je proglasio Peach Fuzz, baršunastu nježnu breskvu, za boju godine 2024.

U pitanju je topla i prijatna nijansa, punog naziva PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, koja obogaćuje um, tijelo i dušu svojim sveobuhvatnim duhom. U trenucima previranja u mnogim aspektima naših života, naglašava se potreba za njegovanjem, empatijom i saosjećanjem, koja postaje sve važnija od maštanja o mirnijoj budućnosti. Suptilno senzualna, Peach Fuzz donosi osjećaj nježnosti i prenosi poruku brige, dijeljenja, zajednice i saradnje.

„Ugodna nijansa breskve, smještena između ružičaste i narandžaste, PANTONE 13-1023 Peach Fuzz donosi pripadnost, inspiriše ponovno kalibraciju i priliku za njegovanje. Pruža nam prostor da budemo saosjećajni, da osjećamo svijet svim svojim čulima i da cvjetamo, bilo da smo u društvu drugih ili uživamo u trenutku sami“, ističe Leatris Eiseman, izvršni direktor Pantone Color instituta.

Osjetljiva, ali slatka i prozračna, Peach Fuzz evocira novu modernost. Svojom suptilnom lakoćom, ova nijansa breskve odražava poetičnost i romantiku, spajajući čiste tonove breskve s vintage vibracijom, prenoseći tako prošlost na savremeni način.

Inače, uvođenje PANTONE 13-1023 Peach Fuzz obilježava i 25. godišnjicu Pantone programa za boju godine. Prvi put predstavljena 1999. godine s bojom Cerulean Blue, Pantone boja godine postala je globalna ikona koja odražava duh vremena. Ovogodišnji izbor ukazuje na povećan fokus na zajednicu i preispitivanje načina života, naglašavajući udobnost blizine voljenih.

„U duhu PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, osvrćemo se na posljednjih 25 godina Pantone programa Boja godine, zahvalni što smo obezbjedili put gdje dizajneri i entuzijasti u boji širom svijeta mogu da se uključe u razgovor o boji, biti inspirisani bojama i pokazati svoju kreativnost u svojim zajednicama“, dodaje Lori Presman, potpredsednica Instituta za boje Pantone.