Ozlolašeni britanski zatvor transformisan u luksuzni hotel

Neverovatno ali istinito: raspored prostorija jednog zatvora idealan je za hotel…

Trend tih neverovatnih transformacija započeo je Four Seasons u Istanbulu tokom devedesetih, kada su transformisali interesantni, neoklasični Sultanahment zatvor, koji je napušten 1969.godine u ultra-luksuzni, dekadentni hotel. Nakon toga, usledio je niz priča sličnih ovoj, kada je otvoren Liberty hotel u Bostonu i Malmaison u Velikoj Britaniji. Najnovije poglavlje ove teme takođe je otvoreno u Velikoj Britaniji – ozloglašeni, napušteni Bodmin zatvor, postao je veličanstveni hotel koji nikako ne podseća na svoju neslavnu prošlost.

Četvorospratni luksuzni posed sa sedamdeset soba incijalno je izgrađen 1779.godine tokom vladavine Džordža III, koji je proslavljen zahvaljujući filmu koji se pozabavio njegovom dugotrajnom mentalnom bolešću. Zatvor je bio neverovatna dizajnerska izjava kada je izgrađen, sa toplom vodom, ventilacijom i drugim pogodnostima, a u njemu su boravili sitni kriminalci, dok je čak 55 ljudi upravo ovde obešeno.

Preobražaj vredan 71 milion dolara trajao je šest godina, a izvela ga je londonska firma Twelwe Architects, nakon što je ovaj posed počeo da propada, kada je zatvor napušten tokom dvadesetih godina prošlog veka. Pokušaji njegovog rušenja su propali zbog debljine zidova, ali je njegov krov propao, zajedno sa enterijerom. Met Kartrajt, vodeći arhitekta projekta, morao je da osmisli okruženje koje će asocirati na luksuzni hotel, na osnovu postojećih ruina. Za svaku sobu u stilu apartmana, kombinovao je tri ćelije, a čak je i obrada enterijernih zidova bila zaista izazovna misija.

“Zidovi su debeli oko 60 cm i ispunjeni šljunkom, pa tako čim probušite jednu rupu u njima, šljunak krene da ispada. Takođe, susreli smo se sa enormnim brojem slepih miševa, kojih nismo mogli da se rešimo bez dozvole tokom jednog određenog perioda u godini”, izjavio je arhitekta, koji je namerno zadržao veliki deo grubih detalja na zidovima, kako bi goste podsetio na prošlost neverovatne građevine.

Kapelu koja je deo zatvora, Kartrajt je transformisao u bar-restoran – na njenom gornjem nivou, gde se sada nalazi klavir, upravnici zatvora i drugo osoblje su se bavili molitvama, budno pazeći da zatvorenike. Što se tiče ćelija smrtnih osuđenika, one se nalaze u kancelarijskom krilu zatvora i ostale su u sjajnom stanju, pa jedna od njih nije nimalo promenjena.

Inače Bodmin zatvor se nalazi u jednom od najprivlačnijih delova Velike Britanije, Kornvolu, koji prkosi inače lošim vremenskim prilikama ovog dela sveta.

(Luxlife.rs)