Ovo su najljepše biljke koje se vežu za Vaskrs i idealne su za dekorisanje

Mnoge najpopularnije biljke povezane s Vaskrsom i sezonom ponovnog rođenja imaju dugu tradiciju.

Nije tajna zašto su biljke koje cvjetaju u proljeće tako popularne. Pružaju prijeko potrebnu boju i ljupkost nakon duge, mračne zime. I službeno izjavljuju, “Proljeće je stiglo!” Ali njihov je značaj dublji od toga.

Mnoge najpopularnije biljke povezane s Vaskrsom i sezonom ponovnog rođenja imaju dugu tradiciju. Na primjer, ljiljan se smatra simbolom čistoće i povezan je s Djevicom Marijom u umjetnosti koja datira sve do srednjovjekovnih vremena. Većina tradicionalnih vaskrsnih biljaka je i jeftina, a možete ih pronaći na webu, u cvjećarama, na tržnici pa čak i u trgovinama mješovitom robom u ovo doba godine. Mnoge od ovih biljaka su i “prisiljene” procvjetati na vrijeme za Vaskrs, tako da mogu biti i lijepi poklon. Nakon uživanja u ovim biljkama u zatvorenom, neke se čak mogu presaditi u vaš vrt ili sadilice za ponovno cvjetanje sljedeće godine.

Tratinčice Gerbera – Ovi svijetli, veseli cvjetovi dolaze u mnoštvu proljetnih boja – uključujući ružičastu, narančastu, losos, žutu i bijelu – što ih čini idealnim za izlaganje u vašem domu kada dođe Vaskrs. Porijeklom su iz Južne Afrike, dolaze u različitim veličinama i oblicima. Izložite ih same ili ih dodajte svom aranžmanu za živopisno vaskršnje druženje.

Gardenia jasminoides ili samo Gardenija – Kremasto-bijeli cvjetovi sa sjajnim, tamnozelenim lišćem su neodoljivi. Kada su izložene u vazi, najbolje ih je držati na hladnom mjestu bez izravne sunčeve svjetlosti. Kada se uzgaja na otvorenom, to ovisi o klimi. Ako je obično vruće, pokušajte ih posaditi na području koje ima jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu. Ako ste u hladnijem području, mogu podnijeti konzistentniju izravnu sunčevu svjetlost.

Lilium longiflorum ili Vaskršnji ljiljan – Ovaj japanski domorodac ima velike, bijele cvjetove u obliku trube i ima snažan miris. Potražite biljke s cvijećem u raznim pupoljcima kako biste duže vrijeme mogli uživati u njima. Kako se cvjetovi otvaraju, uklonite žute prašnike iz središta prije nego što pelud počne padati (može zamrljati tkanine i latice cvijeta). Vaskršnji ljiljani trebaju jaku svjetlost, ali ne vole propuh. Održavajte tlo vlažnim.

Cyclamen ili Ciklame – Ciklama treba jaku svjetlost i stalnu vlagu. One više vole temperature oko 15 do 20 stupnjeva ili lišće ima tendenciju da požuti i umre. Teško je natjerati ih da ponovno procvjetaju, pa uživajte u njima dok su na vrhuncu, a zatim u kompostu.

Tulipani – Odaberite tulipane u posudama s uskim pupoljcima jer će se brzo otvoriti u vašem domu. Održavajte zemlju vlažnom. Tulipani obično izgledaju dobro sedam dana, a zatim brzo izblijede. Tulipani koji su presađeni vjerovatno neće ponovno procvjetati sljedeće godine (ali možete probati).

Rhododendron – Male posude Rhododendrona s razbarušenim laticama bijele, ružičaste i lavande dobrodošli su dodatak bilo kojem uskrsnom stolu. Više vole hladne uslove i ne vole biti na suncu dok cvjetaju. Održavajte tlo vlažnim! Uklonite izblijedjele cvjetove.

Orhideja – Nježni cvjetovi orhideja nisu toliko nježni koliko se čine. Cvjetaće mjesecima, a godinama će živjeti s malo brige. Vidjećete ih tokom cijele godine, ali posebno za Uskrs u pastelnim bojama. Dajte im jarko, neizravno svjetlo i zalijevajte jednom sedmično dok voda ne iscuri s dna posude.

Hyacinthus ili Zumbul – Ovi su kasni proljetni cvjetovi prekrasni – premda njihov moćan miris može odbiti neke ljude. Kupite biljke u posudi kad cvjetne glavice tek počinju provirivati kroz tlo, a zatim posadite lukovice u zemlju nakon što cvjetovi uvenu. Vrlo su izdržljivi i obično se vraćaju dugi niz godina (pogotovo jer ih glodavci ne vole!).


Schlumbergera gaertneri ili Vaskršnji kaktus – Ove biljke izgledom su slične poznatijem božićnom kaktusu ili Schlumbergeri – osim što cvjetaju tokom vaskrsne sezone. Uz segmentirani rast stabljika i raskošne zvjezdaste cvjetove jarkih boja, obje vrste prazničnih kaktusa mogu živjeti decenijama. Ove su biljke porijeklom iz kišnih šuma i trebaju jaku svjetlost i uglavnom vlažno tlo.

Narcissus ili Sunovrat – Ovi sunčani žuti cvjetovi na jarko zelenim stabljikama klasični su cvijet proljeća. Vole jarko, neizravno svjetlo i cvjetaće sedmicu ili dvije u zatvorenom. Spremite lukovice nakon što cvatnja prođe i posadite ih u svoj vrt. Iako možda neće procvjetati sljedećeg proljeća, obično se oporavljaju i cvjetaju u sljedećim sezonama. I dosadni glodavci obično ih ostavljaju na miru.

Crocus ili Proljetni šafran – Ove ranoproljetne cvjetnice često se mogu naći na livadama ili u vrtovima, a ponekad ih možete pronaći u lončanicama za Vaskrs. Sadite ih u jesen za proljetno cvjetanje sljedeće godine.


Helleborus orientalis ili Kukurijek – Ovi prekrasni ljubitelji sjene, cvjetaju krajem zime ili ranim proljećem, često. Povremeno ih nude u posudama kao sobne biljke zbog nježnih cvjetova egzotičnog izgleda i zimzelenog lišća.