Ovdje žive najbogatiji Amerikanci

Jeste li se ikad zapitali gdje žive američki milijarderi o čijem zgrtanju novca čitamo u medijima i koji svoj privatni život nastoje sakriti daleko od očiju javnosti?

Zasigurno jeste, zato vam donosimo pregled domova pet najbogatijih ljudi u Americi.

Bill Gates, lice teško 81 milijardu dolara živi u Medini u Washingtonu. Riječ je zdanju koje je okruženo zelenilom i prirodom i koje ima nadimak Xanadu 2.0. Vila gleda na jezero Washington i vrijedna je 170 miliona dolara.

Pedesetdvogodišnji Jeff Bezos svoj dom je smjestio na istom mjestu. Nešto je manji od Gatesova, a uz glavnu zgradu ima i vrlo karaktrenu kolibu te kućicu za čamce.

Uz vilu u Medini, 67 milijardi dolara težak bogataš ima i ranč u Teksasu, kuću u Washingtonu, tri stana na Manhattanu te imanje od 12 hiljada metara kvadratnih na Beverly Hillsu, gdje mu je prema pisanju Forbesa prvi susjed Tom Cruise.

Stari lisac Warren Buffett svoj je dom, pak, smjestio u Omahi u Nebraski. Iako “u džepu” ima 65,5 milijardi dolara i više nekretnina, taj 86-godišnjak poznat je po tome što inače živi skromno. Svoj dom kupio je još 1958. i tada ga je stajao 31.500 dolara. Kuća je originalno građena 1921. ali kasnije je nekoliko puta nadograđivana.

Mark Zuckerberg svoje je porodično gnijedo smjestio u Palo Altu u Kaliforniji. Za njega je 32-godišnjak inače težak 55,5 milijardi dolara 2011. izdvojio 7 miliona dolara. Kako bi zaštitio privatnost otkupio je i četiri okolne kuće s namjerom da ih sruši, ali je taj plan zasad u zastoju.

Peti na listi američkih milijardera je Larry Ellison, izvršni direktor Oraclea, težak 49,3 milijardi dolara. On živi u Woodsideu u Kaliforniji, a njegovo imanje procijenjeno je na 110 miliona dolara. U skladu je s japanskom arhitekturom 16. vijeka i okružuje ga jezero. Naravno i taj 72-godišnjak ima i druge nekretnine.

(net.hr)