Ovako će izgledati kuće u budućnosti

Za većinu, prva asocijacija na riječ “kuća” je građevina pravilnog oblika sa krovom, odžakom i trijemom. Naravno, uz to ide i obavezno dvorište i garaža. Ali, ako ubrzamo vrijeme u narednih nekoliko stotina godina, kuće će sigurno izgledati mnogo drugačije.

Klima, rast populacije i geo-političke promjene najviše će uticati na izgled naših domova u budućnosti. Jedini način da se arhitektura razvija u budućnosti je da se iskoristi solarna energija, ali i snaga vjetra i vode. Uz to, moć kompjutera uticaće na izgradnju i održavanje domova.

 

“Kuća otporna na tornado”

kuca otporna na tornado

Ted Givens, arhitekta iz Hong Konga, napravio je prototip kuće otporne na tornado. Hidraulične dizalice mogu da uvuku ovu kuću pod zemlju kada prolazi tornado, a krov se potom zaključava tako da ni voda ni vjetar ne mogu da prodru unutra. Kada se vrijeme primiri, kuća može da se vrati iznad površine zemlje, gdje će ukućani nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

 

“Volki 7”

Wolke7_Outoftheclouds

Švajcarac Timon Sager napravio je skicu za ovu leteću kuću koju je nazvao “Volki 7”. Povezana veoma izdržljivim kablovima, ova kuća sadrži nekoliko nivoa, veliku spavaću sobu i sobu za razonodu. Sve što možete poželjeti, pa još sa fenomenalnim pogledom…

 

“Urolana kuća”

California-Roll-House-02

Korejski dizajner Kristofer Danijel bio je inspirisan vrelinom Kalifornije. Njegova “urolana” kuća napravljena je za veoma osunčana mjesta. Kuća je osigurana ramom od gvožđa i posjeduje hidraulična automatska vrata.

Gornji nivo može da se otvori u zavisnosti od želje ukućana za količinom svjetla. Zavjese i police za knjige funkcionišu umjesto zidova unutar kuće.

 

Hotel “Vodeni diskovi”

vodeni diskovi

Zamislite da gledate kroz prozor hotela sa direktnim pogledom na ribe. Ovaj koncept napravili su poljski dizajneri, a predstavlja ogroman hotel koji ima dio ispod i iznad površine vode. Diskovi mogu da se odvoje od glavne zgrade i da se koriste kao čamci za spasavanje.

 

 “Urbana kućica na drvetu”

kuca na drvetu

Stalni porast broja populacije ostavlja manje prostora za život u velikim gradovima. Ali, Džejson Lubutka iz Njujorka došao je na genijalnu ideju: zašto ne napraviti kuće iznad ulica, koristeći prostor koji ne bi nikako drugačije mogao da se popuni?

Kuće bi bile izgrađene na jednom mjestu, a potom instalirane na drveće, kao prave moderne verzije dječijih kućica za igru.

 

“Mjesečeva vila”

mjesecevavila

Holandske arhitekte napravile su ovaj zanimljivi prozirni koncept života na mjesecu. U njemu ne postoje stepenice, jer slaba gravitacija na mjesecu to ne bi dozvolila, već bi ukućani “lebdjeli” iz sobe u sobu.

Ova kuća ima ogromne rotirajuće zavjese koje regulišu ekstremne temperature iz svemira. Takođe postoji i podzemni bunker, u slučaju da se javi solarna oluja.

 

“Nebesko-zemljane” kule

Microsoft PowerPoint - Presentation_All Projects_PART2

Život u velikim gradovima nas udaljava od prirode, ali dizajnerka Džoana Borek Klement došla je na fantastičnu ideju. Njeni soliteri u obliku neurona napravljeni su tako da pridržavaju jedno drugo, ali i da su pritom samostalne jedinice.

Na visini od 487 metara nalazi se krov prekriven zelenim površinama, a u sklopu ovih solitera nalazili bi se i bazeni, amfiteatri i parkovi do kojih bi ljudi brzo mogli da dođu liftovima. Naravno, Džoana je u glavi imala Tokio, kao primjer grada u kom bi ova ideja mogla da se realizuje.

 

Izvor- blic.rs