Osvojili medalje: KKI “Vrbas” dostojanstveno predstavio Republiku Srpsku

Košarkaški klub invalida (KKI) “Vrbas”, kojeg već više od dvije decenije predvodi prvi čovjek kluba, priznati i neumorni sportski radnik Marinko Umičević, na sjajan način je predstavio Republiku Srpsku i Banjaluku na međunarodnom turniru koji je prethodnih dana organizovan u ruskom gradu Kazanju.

Osvojio je ovaj trofejni klub sa obala Vrbasa medalje i u Kazanju, ali je od toga mnogo važnija činjenica da je ovaj sportski kolektiv, iz jedne male Republike Srpske, i iz jedne male Banjaluke, ponosno i dostojanstveno, u pravom svjetlu, predstavio svoju Republiku Srpsku i svoju Banjaluku. Pored toga, igrači i stručni štab KKI “Vrbas” su na ovom turniru doživjeli nova iskustva, osjetili su čari takmičenja i na ovom nivou, ali i pokazali da mogu ravnopravno da se nose sa svima, te dokazali da u ovaj klub vrijedi ulagati, jer se mnogo puta do sada pokazalo da se jedna uložena marka u rad ovog trofejnog kluba višestruko vrati kroz promociju i rezultate.

Nakon što sun a turniru košarke u kolicima osvojili srebrnu medalju, KKI “Vrbas” je uzeo učešće i u turniru u basketu 3×3, koji je takođe organizovan u okviru takmičenja u Kazanju, te su na kraju osvojili treće mjesto. Naime, KKI “Vrbas” je na ovom turniru u basketu igrao sa dvije prijavljene ekipe. Prva ekipa KKI “Vrbas 1” je u prvoj utakmici izgubila od prvog tima “Krila Barse” 21:7, za koju je Kočekov dao 10 poena, a za Banjalučane Demirović je ubacio četiri poena. Potom je KKI “Vrbas 2” savladao “Krila Barse 2” sa 13:12, uz sedam poena sjajnog Bojana Brkića, dok je jedan manje postigao Nenad Ritan, a na drugoj strani Samarcev je postigao sedam poena. I na ovoj utakmici postavljeni su simboli Banjaluke, što je domaćin još jednom pokazao svoju veličinu, ali i ukazao na činjenicu da su se i oni prilikom boravka u gradu na Vrbasu osjećali kao kod kuće. U meču za treće mjesto, dogodilo se da se sastanu ekipe KKI “Vrbas 1” i KKI “Vrbas 2”, u kojem je slavila prva ekipa rezultatom 11:8. Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Milan Jović sa pet poena, a na drugoj strani jedan manje dao je Bojan Brkić, koji je proglašen za MVP banjalučke ekipe. Trofej na ovom turniru u basket je osvojila prva ekipa “Krila Barse”, koja je bila bolja od Šansa, 17:8.

Marinko Umičević, predsjednik KKI “Vrbas” i čovjek koji svojim entuzijazmom, energijom, sredstvima daje snagu KKI “Vrbas” i daje snagu igračima da igraju hrabro, požrtvovano i da u najboljem mogućem svjetlu predstavljaju svoju Banjaluku i Republiku Srpsku, što i čine već više od dvije decenije, dao je i sada svoj doprinos i učinio sve što je moga i znao i odveo “Vrbas” u Kazanj, odakle se vraćaju zadovoljni, sa osvojenim drugim i trećim mjestom, u izuzetno jakoj konkurenciji. U izjavi za Banjaluka.net, Marinko je rekao da je velika stvar to što su gostovali u ovom ruskom gradu i na takvom turniru.

“Nema nikakve dileme da je ovo velika stvar. Ovdje smo primljeni na veličanstven način i ovo nigdje ovako nešto nismo doživjeli. Veliko hvala našoj braći iz Kazanja, koji su sve učinili da se osjećamo kao da smo u Banjaluci. Silno su se obradovali što smo došli da igramo sa njima, a mi smo našim dolaskom pokazali da nisu sami i da na nas mogu uvijek računati. Hvala Andreju Kirilenku koji nas je pozvao na turnir”, poručio je Umičević koji nije krio zadovoljstvo, kako cjelokupnim boravkom u Rusiji, tako i dobrim rezultatima njegovih igrača.

Prvi čovjek ovog trofejnog kluba rekao je da nije bilo lako doći u Kazanj, jer je za ovaj put trebalo izdvojiti značajna novčana sredstva.

“Nije bilo lako doći u Kazanj u ova teška vremena, jer su finansije uvijek problem. Naišli smo na razumijevanje od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, potom predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Da nije bilo njih teško je da bismo mogli doći u Kazanj. Sada sam još ponosniji, mi smo prvi došli u ovaj prelijepi grad i širom smo otvorili vrata i drugim klubovima iz Republike Srpske”, dodao je Umičević za koga treba istaći da je i on, kao pojedinac, izdvojio značajna sopstvena novčana sredstva za ovaj daleki put, sve sa ciljem da igračima i stručnom štabu na putu za Kazanj, u Kazanju i prilikom povratka kući, slučajno nešto ne fali, jer on je čovjek koji zna da brine o drugima i da ih pomaže, i na tome mu mogu mnogi samo pozavidjeti.

Prema Umičevićevim riječima, u Kazanju je imao i razgovore o tome da se sportska saradnja proširi i na ekonomskom planu.

“Postoji realna šansa da Tvornice obuće “Bema” izađe na rusko tržište što bi bila velika stvar. Tu mi je mnogo pomogao gospodin Ranko Tepavčević, naš čovjek koji u Kazanju ima značajnu ulogu i njemu hvala što nam je bio na raspolaganju”, najavio je Umičević, koji je trhjnički direktor “Beme” i decenijama jedan od najuspješnijih privrednika u Republici Srpskoj.

Priznanja od Kirilenka

Andrej Kirilenko, predsjednik Košarkaške federacije Rusije i čuveni košarkaški as, nije zaboravio prijatelje iz Republike Srpske i Banjaluke.

Naime, prilikom gostovanja Košarkaškog kluba invalida “Vrbas” na turniru u Kazanju iskorištena je prilika da se uruče priznanja za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, te za ministricu finansija Zoru Vidović, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, kao i za Marinka Umičevića, predsjednika KKI “Vrbas”. Ova priznanja uručio je bivši ruski košarkaš Fjedor Liholitov.

“Zahvalan sam gospodinu Kirilenku od koga smo dobili poziv za učešće na turniru u Kazanju. Veliko mu hvala i u ime predsjednika Dodika, premijera Viškovića, gospođe Vidović i gradonačelnika Stanivukovića. Ponosan sam na ova priznanja i veliko mi je srce što smo došli u Rusiju i mi ćemo nastaviti i dalje da sarađujemo i igramo turnire kako u Banjaluci isto tako i ovdje u Kazanju. U izjavi koju sam dao ovdašnjim medijima vidio sam suze kod pojedinaca koji nisu vjerovali koliko mi iz Republike Srpske volimo bratski narod Rusije”, istakao je Umičević.

Takođe, prvi čovjek KKI “Vrbas” uručio je potom prigodne poklone za Andreja Kirilenka. Uz ekipu bio je Ranko Tepavčević koji je već 15 godina u Kazanju gdje obavlja vrlo važne i odgovorne poslove, te su i njemu poklone uručili Marinko Umičević i kapiten KKI “Vrbas”, sjajna Biljana Nedić.

Nekorektan odnos Predstavništva RS

Marinko Umičević, predsjednik KKI “Vrbas”, izrazio je nezadovoljstvo, kako je rekao, nekorektnim odnosom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

“Tražili smo da nam obezbijede prevodioca, ali su zahtijevali da mu platimo dnevnice i ostale kompletne troškove boravka u Kazanju. Smatram da je to prilično nekorektno, jer oni troše narodni novac, pa i moj. Sa te strane sam potpuno razočarani i mislim da se tu nešto mora mijenjati”, naveo je Umičević.

N.Sp.