Omiljeni tepih izgleda savršeno u baš svakom enterijeru

Vjerovatno niste znali da je najpopularniji tepih posljednjih godina Beni Ourani, zapravo vjerovatno niste ni znali da postoji hit među tepisima.

Ali ovaj to zaista jeste, i ne bez razloga. Naime, kažu da je to najudobniji tepih kojeg možete imati, pored toga što ima bezvremenski dizajn koji pristaje baš svakom prostoru. Uz to, originalni Beni Ourain tepih napravljen je u potpunosti od prirodnih materijala i, i to pamuka i najkvalitetnije ovčje vune.

beni marokanski tepih

Zanimljiva je i priča iza ovog trenda. Potiče iz afričkog gorja Atlas u kojem je živjelo pleme Beni Ourain, narod sjeverne Afrike. Jedino na tom području uzgajala se posebna vrsta ovaca koje su davale izuzetno kvalitetnu vunu od koje su se zatim radili ovi tepisi. Prepoznaćete ih po geometrijskim uzorcima tamno smeđih linija na bijeloj ili bež pozadini.

popularni maroknaski tepih

U prošlosti su ih tkale marokanske žene i to s raznim detaljima. Danas su najčešći motiv ovih tepiha veliki rombovi. I danas se od te iste vune rade Beni Ourain tepisi, a cijena originalnog tepiha, sada dok traju sniženja, kreće se od 220$ za male dimenzije tepiha. Beni Ourain tepih velikih dimenzija košta i preko 4,000$.

beni ourani tepih

Danas i drugi, cjenovno pristupačni, brendovi imaju svoje verzije ovih tepiha. Naravno, nisu od ovčije vune, već su većim dijelom od poliestera i polipropilena.