Okvir za slike koji “usporava vrijeme”

Legendarna instalacija Jeffa Liebermana, Slow Dance, daje razlog za usporavanje vremena kako biste se mogli fokusirati i cijeniti ljepotu prirode, fizike i života. Slow Dance je okvir koji ima sposobnost da rastegne vrijeme kroz optičku iluziju, omogućavajući vam da se gotovo zanesete u magični novi svijet. Napravljen sa elektromagnetnim vibratorom i stroboskopom koji rade zajedno sa besprjekornom preciznošću, Slow Dance okvir čini da stvari u njemu lepršaju na nevidljivom povjetarcu, u usporenom snimku. Mogli biste biti u prostoriji u kojoj apsolutno nema vjetra, a pero ili cvijet se i dalje njišu sami od sebe u toj hipnotičnoj sporoj brzini – poput vlastitog vrtoglavog vrtloga.

Dizajner: Jeff Lieberman iz Wonder Machines

Dizajniran da bude umjetnička instalacija koju možete objesiti na zid ili postaviti na kaminu i gledati satima u nju, Slow Dance vam omogućava da montirate razne stvari unutar svog magičnog okvira, od perja do cvijeća, pa čak i lišća zanimljivog izgleda. Uključite ga i objekat unutar kadra počinje da leprša u usporenoj snimci. Iluzija se oslanja na dvije osnovne komponente – precizno dizajniran sistem u okviru Slow Dance-a i sposobnost vašeg oka da vidi u 24 kadra u sekundi.

Inženjering leži u elektromagnetu koji uzrokuje da pero/cvijet/list odleprša, i LED rasvjeti ugrađenoj u unutrašnju ivicu okvira koja treperi precizno izračunatom brzinom kako bi to haotično lepršanje izgledalo kao usporena koreografija. Bez obzira na predmet koji pričvrstite za Slow Dance, on magično leprša u usporenom snimku savršeno, čineći da vrijeme doživljavate polako.

Slow Dance je jedan od onih proizvoda koji su upravo osmišljeni da vas ponovo učine djetetom. Baš na način na koji su usporene scene u filmovima stvorene da vam padne vilica, Slow Dance inspirira sličan osjećaj, zbog čega želite da gledate u njega satima. Jeff Lieberman je prvobitno zamislio Slow Dance kao poklon za svoje prijatelje, ali  pozitivan odgovor koji je dobio za svoj proizvod potaknuo ga je da ga odnese na Kickstarter, isporučivši preko 2500 jedinica i privlačeći pažnju publikacija kao što su WIRED, TechCrunch, i Fast Company. Nije tajna da Slow Dance čini kao nevjerovatan poklon.