5 načina da bijela spavaća soba ne izgleda dosadno

Da bi se to izbjeglo, važno je dobro promisliti o svim propratnim detaljima a posebno o svim nijansama bijele koje se mogu iskoristiti za opremanje ovog dijela doma. Sudeći po najnovijim informacijama iz svijeta dizajna, bijele spavaće sobe će i dalje biti u trendu, što nas nimalo ne čudi – potpuno bijele sobe su uvek prvi izbor onih koji vole mirno, meko i udobno okruženje.

Ali, iako bijela ide uz gotovo sve i svašta pa se stoga čini lakom bojom za ukrašavanje prostora, ona ipak zahteva posebnu pažnju kada su detalji u pitanju – upravo ovi mali detalji čine veliku razliku između udobne i nežne sobe i one potpuno hladne i dosadne.

 

 

Arhitektonski detalji čine čuda

Ovo je sasvim logičan slijed okolnosti – pošto ne koristite nikakve kontrastne boje da biste napravili poseban vizuelni uticaj morate se poslužiti drugim raspoloživim elementima kako biste prostor načinili privlačnim. Arhitektonski elementi poput izloženih drvenih okvira, zidova od cigle, plafonskih greda i slično mogu biti od velike pomoći u postizanju onog posebnog šmeka. Čiste i jednostavne bijele spavaće sobe zahtjevaju mnogo žarišnih tačaka koje pojačavaju ambijent: pogled sa prozora, šarmantni kamin, čelične šipke… zaista, nije važno šta ćete od ovoga odabrati, važno je samo imati minimum jednu zanimljivu karakteristiku u minimalno uređenom i potpuno bijelom prostoru.

Osvetljenje igra veliku ulogu

Još jedan važan element koji treba uzeti u obzir kada je bijela spavaća soba u pitanju jeste osvjetljenje. Iako je istina da će potpuno (ili uglavnom) bijele sobe biti lagane, otvorene i prozračne, to ne znači da im dodatna svjetlost nije potrebna. A ukoliko ste već u mogućnosti da birate, uvek se radije odlučite za toplo bijelo svetlo kao i zidne svetiljke koje će pomoći da sve teksture unutar prostora budu još vidljivije i jače.

Obratite pažnju i na sjaj

Često zanemaren, ali veoma važan element dizajna je sjaj, odnosno reflektujući kvalitet površine. Možda želite da plafon i zidovi imaju ravan sjaj, ali postoji mnogo dodatnih opcija za dodavanje sjajnih metala i drugih blistavih završnih obrada u ovaj dio doma. Ipak, imajte u vidu da i malo sjaja unutar bijele spavaće sobe može da ode prilično daleko, pa zato pažljivo koristite super sjajne ili reflektujuće površine i to na samo nekoliko komada za koje želite da se posebno istaknu.

 

Više slojeva prljavo bijele boje

Jednostavan način da se suptilno razbije potpuno ijbeli prostor jeste da se naglase slojevi u gotovo svim bijelim nijansama. Primjera radi, ako više volite topliju paletu, dajte sobi takozvanu laganu preplanulost, uključite mliječno bijelu ili neku prljaviju nijansu koja će odmah napraviti bitniju razliku. Ukoliko više volite hladniju paletu, slobodno uključite i malo svjetlo sive u cijelu priču. Soba će i dalje imati potpuno bijelu vibraciju, ali blaga slojevitost boja će ponuditi malo raznolikosti.

 

Propratni detalji čine čuda

Dobro skockana spavaća soba se uvek oslanja na one najsitnije detalje, čak i onda kada nije te sreće da u sebi sadrži pomenute arhitektonske detalje koji je svakako mogu oplemeniti bez imalo truda. Zato je od presudne važnosti pažljivo birati namještaj i propratne detalje koji će i najdosadnijoj sobi na svijetu za tren oka vratiti onaj poseban, prirodan look. Uložite zato u visokokvalitetne komade originalnog oblika kako biste svoju bijelu spavaću sobu načinili unikatnim mjestom za odmor i relaksaciju.

MOJ ENTERIJER