Oduševiće vas ova moderna porodična kuća sa jednom od najljepših kuhinja ikad

Senzacionalnu kuhinju koju smo najavili u naslovu vjerovatno ste već vidjeli. Kada su se na portalima o uređenju prostora pojavile njene slike postavile su gotovo viralne, a česti su komentari da je jedna od najljepših kuhinja ikad.

No, krenimo redom. Ova urbana vila dom je australijanke Alex McCabe koja se bavi prodajom opreme i dekora za dom, pa i ne iznenađuje što ima tako istančan ukus.

Kuća je istinski odraz savremene arhitekture Melbourne, a iako luksuzan, enterijer plijeni udobnošću, toplinom doma i dobrog ukusa.

Skoro pola namještaja su cijenjeni vintage komadi: u dnevnoj sobi je smeđi kožni kauč iz ’70-ih godina, trpezarijski set je danski dizajn ’50-ih godina, ukrasna keramika su antikviteti iz Indije i Njemačke… a svi ti komadi savršeno su se uklopili u prostor modernih linija. Ukratko, autralijanska estetika inspirisana globalnim stilom, gdje se funkcija glatko preliva u zabavnu formu.

Ova porodična kuća od 100-ak kvadrata ima nezahvalnu orjentaciju pa su vlasnici prilikom renoviranja prozorske otvore proširili koliko god je bilo moguće.

Drvena oplata na eksterijernom dijelu doma suptilno se širi i kroz enterijer kroz hrastov pod i druge drvene elementa. Topla boja drveta sa zidovima u nježnim bojama čini savršenu okolinu za upečatljive komade namještaja i dekoracije.

Ipak, boje i materijali su najbolje složeni u kuhinji. Fronte kuhinjskih ormarića su od mesinga, a kuhinjska ploča i zid su od mermera s uzorkom u crnoj i roza boji.

Kuhinja je upotpunjena fenomenalnim šankom od roza betona. Upravo ovaj element je najskuplji jer je bio pravi izazov naći majstora koji će ga izraditi. Pored ovako složenih materijala drugi ukrasi su apsolutno nepotrebni.

Iz kuhinje se ulazi u vešeraj, iako ne tako sprektalukarno uređenu, ali svakako prostoriju vrijednu pažnje. Ovdje je vlasnica napravila zanimljiv spoj smaragnozelenih pločica i elemenata od šperploče, kombinacije na koju bi rijetko ko pristao a izgleda nesvakidašnje dobro.

Dnevna soba je otvorena ka dvorištu sa za australiju tipičnom deking terasom.