Uradi sam: Izrada poda od drvenih paleta

pod od drvenih paleta kako napraviti

O superfunkcionalnim i prilagodljivim drvenim paletama od kojih je moguće izraditi namještaj za gotovo cijeli dom pisali smo više puta, a ako vam je potrebno malo inspiracije pogledajte OVDJE.

A, da li ste znali da od drvenih paleta možete izraditi i podnu oblogu?! Konačan proizvod je predivan drveni pod koji unosi toplinu u dom. Postupak pravljenja prenosimo sa bloga abuildingweshallgo.blogspot.com.au.

Za izradu vašeg poda od drvenih paleta, biće vam potrebni sljedeći materijali:

drvene daske (različitih veličina: 5, 8, 10 i 12 santimetara širine) dobijene iz paleta

ljepilo za parket i/ili ekseri

razređivač

vosak ili lak za drvo

Količina materijala, naravno, zavisi od veličine površine poda koju pokrivate sa drvenim paletama.

Poslije nabavke paleta, poskidajte daske sa gornje strane paleta, proberite među njima one koje su najmanje oštećene i koje su u dobrom stanju. Povadite iz njih svaku vrstu fizičke prepreke, bilo da su to ekseri, zavrtnji ili komadi drveta.

Daske možete redati po šablonu koji se vama sviđa ili odgovara prostoru, a ovoje jedan primjer: red dasaka od 5cm širine, četiri reda dasaka od 8cm, zatim jedan red dasaka od 10cm širine, potom četiri reda dasaka od 8cm i na kraju jedan red dasaka od 12cm širine.

Nakon što ste izabrali redoslijed postavke dasaka od paleta, bitno je dobro očistiti podlogu na koju ih postavljat. Obično se drveni podovi postavljaju na cementnoj košuljici koja je dobro očišćena od svake vrste prljavštine.

Nanošenjem ljepila za parket na cementnu košuljicu započinje proces postavke poda. Obratite pažnju da ne nanesete mnogo ljepila odjednom jer to može dovesti do problema u postavci. Takođe, previše nanešenog ljepila na velikoj površini će dovesti do preranog sušenja istog, što vam svakako ne odgovara. Nanosite ljepilo onom brzinom koja vama odgovara i pri kojoj možete precizno i pedantno postaviti drvene daske.

Ukoliko postavljate pod od drvenih paleta na staroj podnoj oblozi, morate biti sigurni da je ona bez oštećenja. Postavka poda na keramičke pločice je moguća i ona se preporučuje jedino ako postojeće pločice nisu oštećene. Proces postavke drvenih dasaka je isti kao i na cementnoj košuljici.

Ukoliko, međutim, postavljate pod od paleta na starom drvenom podu, to možete uraditi i jednostavnim zakucavanjem dasaka na stari pod. Naravno, obratite i ovde pažnju na kvalitet podne obloge na kojoj postavljate novi pod. Ukoliko je u bilo kom slučaju postojeća podna obloga oštećena, ne preporučuje se postavka novog poda na njega. To posebno važi za drvene podne obloge, koje su inherentno osetljivije.

Popunjavanje sitnih rupa i nedostataka u vašem podu možete uraditi primenom smjese napravljene od drvenih opiljaka i lepka. Takvu pripremljenu smesu nanesite špaklom u rupicama i ostavite da se osuši.

Poslije postavljanja novog poda od drvenih paleta, uzmite krpu i razređivač i dobro pređite preko svake daske, skidajući svaku nečistoću sa nje. Ovo će očistiti komade piljevine i prašine sa drveta, što će vam olakšati rad poslije. Nakon ovoga vam ostaje da nanesete vosak ili lak za drvo kao završni, zaštitni sloj poda koji će mu dati dodatni sjaj i obogatiti boju samog drveta.