Maksimalizam ili kako sve staviti u jedan prostor a da izgleda lijepo

Nasuprot minimalizmu, stilu savremenog doba, sve popularniji postaje maksimalizam.

Kao što mu samo ime kaže, radi se o uređenju u kojem se ne štedi: ni na bojama, ni na uzorcima, dekoracijama, namještaju… Maksimalizam je zastupljen u boho eklektičkim enterijerima, gdje su pomiješani različitih elementi stilova koji, ipak, zajedno izgledaju skladno te kreiraju prostor koji izgleda udobno i atraktivno.

I u ovome se krije najveća zamka maksimalizma – kako postići da šarene, bogate i upečatljive dekoracije i namještaj izgledaju kao da pripadaju jedne s drugima, odnosno da prostor ne izgleda haotično i zatrpano.

Naklonici maksimalizma su obično ljudi koji vole umjetnost, upečatljive stvari i dekore koje nerijetko i sami izrađuju, tako da ti enterijeri često budu reflekasija njih samih. U maksimalističkim enterijerima ćete vidjeti antikvitete, retro i moderne stvari, neobične i jedinstvene, ali ne i neke koje se smatraju lošim trendovima i stvarima koje se out.

Takođe, uvijek je prisutno puno biljaka i prirodne svjetlosti bez koje bi sve izgledalo drugačije.

Nekih naročitih pravila nema, ali smo uspjeli izvući nekoliko zajednički stvari koje smo vidjeli u najljepšim maksimalističkim enterijerima.

Boje


Bazu svakog maksimalističkog prostora predstavlja boja, obilje boje. Koristite tonove i nijanse koje volite, od plavih do roze, stvarajući tamni prostor sa raznobojnim nemještajem i dekorom ili neutralni ambijent istim principom.

Kreirajte odvažne kontraste, svijetle detalje različitih kombinacija boja i nemojte se plašiti da postavite obrasce koje želite. Boho šik stil sa dodirima boje predstavlja idealnu ideju, dok su sve slične vrste dekorativnih smjerova idealna rjrešenja takođe.

Umjetnička djela


Galerijski zidovi definitivno predstavljaju jedan od popularnijih izbora u današnjem dekorisanju, ali i jedna od glavnih dizajnerskih karakteristika ukoliko imamo maksimalizam na umu.

kako urediti enterijer maksimalisticki

Glavnu ideju predstavlja popunjavanje svakog centimetra akcentnog zida umjetničkim djelima, ali i na ostalim mjestima u kući. Možete kreirati nekoliko galerijskih zidova, a i u ovom slučaju boje predstavljaju ključ dekorativnog sistema.

Knjige


Pokažite baš sve knjige koje imate, postavite ih na različite police, na pod odmah do namještaja, stolove i stolice…

Komotan namještaj


Opremite svoj prostor kaučima, stolovima, stolicama, foteljama, otomanima, tabureima i stolićima za kavu. Nemojte se plašiti različitih boja i obrazaca, dodavanja metalik detalja i drugačijih postava. Koristite komforan namještaj i opredijelite se za eklektične ili klasične komade.