Odlično rješenje za uređenje stana od 22 m²

Iako se ovaj stan nalazi na dalekom Tajvanu njegova vlasnica je morala da se suoči sa problemom s kojim se sve više nas suočava – malom kvadraturom životnog prostora. Njen stančić od tek 22 m² je preuredila firma A little design i uradili su sjajan posao maksimalno iskoristivši raspoloživi prostori i birajući elemente koji su ga učinili udobnim mjestom za život.

 

Pa pogledajmo šta je ono što čini ovaj stan čini tako dobrim dizajnerskim rješenjem.

 

Hodnik stana je pretvoren u malu, ali kompaktnu kuhinju koja sadrži radnu površinu, frižider, veš mašinu/sušilicu i nekoliko kuhinjkih ormarića. Preko puta kuhinje je kupatilo.

 

046

038

012

Potom se ulazi u zonu dnevnog boravka čiji je centralni dio slobodan, a sa lijeve strane su ugradbeni ormari i otvorene police za knjige postavljene do samog plafona. Skoro sav namještaj je ugradbeni, pa tako i sofa za sjedenje ispod koje se nalaze ladice za odlaganje stvari.

 

373

Trpezarjiski sto se zapravo sastoji od dva uža stola koja se mogu rastaviti, i prisloniti uz zid u funkciju radnih stolova, i tako zauzimaju malo mjesta.

 

132

116

Arhitekte su iskoristile visinu od 3,3 m i dio za spavanje postavili na galeriju iznad kupatila. Na galeriji se ne može stajati ali je zato pretvorena u udobno gnijezdo za odmor.

256

326

351

Pošto ima puno elemenata korištena su bijela i boja hrastovine kao dominantne, s ciljem stvaranja harmoničnog prostora u kontinuitetu.

066

 

Foto: Hey!Cheese