Wiggle stolica: Nova dimenzija estetike

Frank Gehry, kontroverzni arhitekta, koji je poznat po nekonvencionalnom stilu projektovanja i korištenja neobičnih materijala, ostavio je značajan trag i u oblasti dizajna namještaja. Sa “Easy Edges” serijom namještaja, koju je kreirao za “Vitra” brend, uspio je da estetici da novu dimenziju uz pomoć kartona, jednostavnog i svakodnevnog materijala. Iako izgledaju iznenađujuće jednostavno, “Easy Edges” komadi namještaja su konstruisani uz pomoć vještine jednog arhitekte i veoma su robusni i stabilni.

Proboj kartonskog namještaja

Kartonski namještaj je na scenu došao tokom šezdesetih godina prošlog vijeka kao jeftina i lagana alternativa tradicionalnom namještaju. Ipak, nije se mogao takmičiti s plastikom, koja je takođe jedan od laganih materijala. Frank Ghery je otkrio proces kojim je kartonskom namještaju donio popularnost.

“Jedan dan sam ispred kancelarije vidio veliku gomilu kartona, koji sam koristio za izradu maketa, i počeo sam se igrati njime, lijepiti i oblikovati pomoću ručne testere i džepnog noža. Bilo je tako lako veliku kartonsku masu oblikovati u kartonske skulpture”, pojasnio je Ghery svoju ideju.

Arhitekta je 1972. godine predstavio seriju kartonskog namještaja pod nazivom “Easy Edges” (Lagane ivice), a koja se odlikovala slojevima valovitog kartona izuzetne čvrstoće.

Kolekcija je doživjela veliki uspjeh, a Ghery je skoro preko noći postao poznat.. Međutim, nije bio sasvim zadovoljan jer cijene nisu bile onakve kakvima ih je on zamislio – namještaj za svačiji džep. Ghery se vratio arhitekturi, a od 1986. godine “Vitra” proizvodi četiri komada iz njegove “Easy Edges” kolekcije, među kojima je i “Wiggle” stolica.

Između namještaja i umjetnosti

Gheryeva “vijugava” stolica se zahvaljujući skulpturalnoj formi svakako izdvaja, a predstavlja dizajnerski iskorak u dva smisla: karton je glavni strukturalni materijal, dok sa dizajnerske tačke gledišta prkosi ideji da stolica mora imati noge…. Gehry je svjetsku slavu stekao svojim čuvenim arhitektonskim projektima, a ova stolica je, kako se kasnije ispostavilo, predstavljala nagovještaj njegovih budućih kreacija, u kojima je umjetnost dizajna iskoristio u građevini.

Dhong_Hirai_LivingRoom-0013-Edit

wigglesidechair_1
“Wiggle” stolica je jedan od najljepših modernih komada namještaja i istinski muzejski primjerak. Ovaj skulpturalni ikonički model modernizma danas se nalazi u luksuznim domovima i kancelarijama i često je izdvojen kako bi se naglasila njegova umjetnička forma i utisak koji daje cijeloj prostoriji. Glatki materijal i obla forma svakom prostoru će dati savremeni akcenat i estetsku dimenziju, uspješno brišući granice između namještaja i umjetnosti.

Vitra-Wiggle-Chair-Frank-Gehry

Dining-rooms-in-Japanese-style-709
Vitra-Wiggle-Side-Chair-4