Noćni ormarići – funkcionalni i dekorativni

Noćni ormarići su osmišljeni kako bi stajali uz krevet, a u današnje vrijeme i na nekom drugom mjestu u spavaćoj sobi. Obično se sastoje od zatvorenog prostora pokrivenog jednim vratima ili više njih, ili su opremljeni ladicama.

Oni su savršeni za odlaganje knjiga, naočara za čitanje i daljinskih upravljača. Pored toga, služe nam i da na njih stavimo lampe, sat, mobilni, knjigu, čašu vode… Da bi vaš noćni ormarić bio lijep i imao dovoljno prostora za skladištenje svih neophodnih sitnica odaberite neki sa ladicama ili policama.

Danas na tržištu možete pronaći bezbroj različitih noćnih ormarića, od klasičnih do modernih, različitih materijala, boja, dimenzija…

Noćni ormarić može da se uklapa ili ne sa postojećim stilom kreveta, bude mali ili veliki. Neko više voli da je on dio kolekcije, dok pojedini vide to kao savršeno mjesto u kući za divan komad dekora. Koji god da je vaš ukus, evo nekoliko savjeta kako da noćni ormarić učinite ljepšim.

Ormarić je uglavnom glavna tačka vaše spavaće sobe. Odlučite kako ćete ga upotrebljavati. Da li će on služiti samo da stavite lampu ili držite CD-ove i važne stvarčice koje su vam potrebne pored kreveta. Ako želite da on bude samo dekor, onda je idealno da odaberete onaj koji se najviše uklapa uz stil kreveta. Ako želite i funkcionalnost, onda vidite koliko prostora vam je potrebno i šta bi moglo da se stavi na police za CD-ove, ormar i druga mjesta predviđena za stavljanje stvari.

Ako želite da vaš noćni stolić bude samo dekor vaše spavaće sobe, izaberite detalj koji vam neće smetati dok spavate. Možete da se odlučite za zidne lampe koja se smještaju sa obje strane kreveta kao ukras, a noćni ormarić imati za sat ili omiljene slike. Razmislite da li će spavaća soba biti ugodnija ako nešto dodate ili oduzmete sa strana kreveta, tj. noćnog ormarića.

Dva velika noćna ormarića su idealna u velikim sobama. U spavaćim sobama manjih dimenzija, dovoljno je da samo jedan noćni ormarić krasi vaš krevet.

Oni ne moraju da budu isti. Razmislite o upotrebi noćnih ormarića različitih visina ili različitih stilova. Ako možete da ih spojite sa već postojećim dizajnom, kao što su lampe, noćni ormarić će se savršeno uklopiti u dekor.

Mnogi će odabrati noćne ormariće u koje mogu odložiti “sitnice”, ali za one koji više vole minimalistički dizajn na tržištu se mogu pronaći i ormarići bez dodatnog prostora za odlaganje. Postoji i mogućnost da se pored kreveta instaliraju police u zid u visini kreveta umjesto tradicionalnog noćnog ormarića.

Bilo da ste se odlučili za funkcionalnost ili dekor, noćni ormarići vam mogu olakšati posao. Tokom prazničnih dana možete ih dekorisati i time unijeti svečanost u spavaću sobu.