Vraća se pleteni vanjski namještaj

Stručnjaci otkrivaju zašto će pleteni vanjski namještaj uvijek biti mudra investicija i kako ga stilizovati u svom vrtu.

Namještaj od pruća bi trebao biti jedan od najvećih ovogodišnjih trendova za život na otvorenom. Vidjeli smo ga u bezbroj novih kolekcija vanjskog namještaja, a prikupio je skoro pola miliona postova na Instagramu. Pleteni namještaj je otporan na vremenske uslove i ima bezvremensku teksturu koja se može oblikovati tako da odgovara vašoj cjelokupnoj vrtnoj šemi.

 

La Redoute

 

Jo Alexander

ŠTA JE PRUĆA?

Lako je pobrkati ‘pleteni’ s drugim jednako velikim vrtnim trendom ‘ratan’. Pletenje je stil tkanja. Ratan je prirodni materijal koji se nalazi u tropskim prašumama i koristi se za izradu namještaja, uključujući stolice, stolove i uzglavlja. Postoji sintetički vodootporni ratan, koji se može tkati u pletenom stilu i dobar je izbor ako živite u kišnoj klimi.
Budući da se  ‘pleteni’ i ‘ratan’  namještaj često koriste naizmjenično, čini se da je odvajanje jednog od drugog težak zadatak. Međutim, pletenje je samo tehnika izrade namještaja i jedna je od najstarijih u istoriji.

Cyrus Wakefield, rođen u New Hampshireu 1811. godine, smatra se ocem pletenog namještaja u SAD-u. Njegov rustikalni stil zamjenio je početkom 20. vijeka maršal B. Lojd, koji je 1917. patentirao čuveni ‘Lloyd Loom’ usko tkanje. Danas, oba stila i mnoge varijacije – postoje u harmoniji, dajući nam mnogo izbora.