Boje: Elegantna jesenja paleta

jesenje boje

Svake godine pratimo razne liste aktuelnih trendova, pa tako i trendove popularnih boja, ali podsjetimo se nekih klasičnih nijansi koje u prostor unose eleganciju, profinjenost a uz to su idealne za jesenjsko-zimski period.

Naravno, ove boje se ne postavljaju kao imperativ za kupovinu, nego kao inspiracija za eksperimentisanje novim nijansama i u novim kombinacijama.

Snažna siva

siva boja zidova

Ova siva je zaista moćna – podsjeća na sivo nebo pred oluju. Možda vam se čini isuviše teškom i sumornom, ali ona je postojana, snažna i konkretna.

Implicira na kvalitet i luksuz, i ova plavo-siva nijansa idealna je ako želite uložiti u, na primjer, kvalitetnu sofu ili garnituru za dnevni boravak koja prevazilazi ograničenost na određeni stil ili trend.

Duboka plava

jesenja boja zida

Promišljena, kontemplativna i ozbiljna, ova hladna nijansa plave je duboka koliko to plava boja može biti. Nosi poruku kredibiliteta, stabilnosti i sigurnosti, kakva odgovara, recimo, namještaju od kože, napravljenom da traje.

Bogata bordo Marsala

ideas-to-use-marsala-for-bathroom-decor-7

Bogata nijansa bordo boje sa zemljanim smećkastim nijansama, opojna kao vino po kojem je dobila ime, hit je boja ove godine, a posebno će doći do izražaju u jesenjim mjesecima.

Bogata i robusna, Marsala donosi toplinu, raskoš, sofisticiranost u svaku kombinaciju uređenja prostora. Posebno dolazi do izražaja na dekorativnim tkaninama.

Zagasita maslinastozelena

shoot-factory-bethnal-green-easy-living-9oct13_pr_b_639x426

Iako je maslinastozelena nekad podsjećala uglavnom na safari i vojsku, sada je to boja koju percipiramo kao sofisticiranu i chic nijansu. “Pantone” preporučuje zagasitiju maslinastozelenu, koja podsjeća na sušeno zeleno bilje, jesen, prirodu…

Tapacirane stolice u ovoj boji su klasik za svaku dnevnu sobu ili trpezariju.

Boja žalfije

Bedroom-with-sage-green-walls

Smirujuća zagasita boja žalfije je savršena neutralna nijansa. Podsjeća na mintzelenu, ali sa dosta smirujućim efektom. Nenametljiva, a u isto vrijeme efektna i dovoljno moćna, idealna je za stvaranje toplog i modernog ambijenta.

Hrabro je isprobajte na zidovima, a idealna podloga joj je i drvo.

Topla boja dinje

14-cadmium-orange

Topla boja dinje, koja se prelijeva iz narandžaste u smeđu, nezaobilazna je kada su u pitanju jesenje kombinacije. Ova nijansa zrači dobrodošlicom, toplinom, udobnošću, podsjeća na jesenje šetnje po prirodi i lišće koje opada.

Možda više od svih ostalih boja unosi stil retra u prostor.

Optmistična lila

cashmere-rose-pantone-color-2015

Ovo je nijansa koja prožima i podiže ovu jesenju paletu boja. Nije svježa i jarka kao što smo navikli od ružičaste, ali tim više se ističe u svojoj raskoši i eleganciji, posebno ako se kombinuje sa drugim tamnijim bojama.