Neizostavne izložbe i instalacija na nedelji dizajna u Milanu

Kako se milanska sedmica dizajna vraća za svoj prvi sveobuhvatni događaj od početka pandemije koronavirusa , biramo ovogodišnje emisije i instalacije koje morate vidjeti, od feminističke izložbe do instalacije režiserke nominirane za Oskara.

Glavni dio Milanske sedmice dizajna je Salone del Mobile , najveći i najvažniji svjetski sajam namještaja. Otkazano je 2020. zbog pandemije koronavirusa, dok je prošle godine održana smanjena verzija pod nazivom Supersalone .

No, ove godine se vraća sajam namještaja i rasvjete , koji ujedno slavi i 60. godišnjicu postojanja, kao i brojni samostalni dizajnerski događaji i izložbe koje će se održavati širom Milana .

Kao rezultat, posjetioci mogu da očekuju prepun raspored na ovom izdanju Milanske nedelje dizajna, koja se održava od 6. do 12. juna.

Pogledajte vodič Dezeen Events Guide za Milansku sedmicu dizajna 2022. za detalje o mnogim od stotina događaja koji se održavaju širom grada.

Dvadeset od Toma Diksona

Britanski dizajner Tom Dixon prikazuje svoju izložbu Twenty na nedjelji dizajna u Milanu, obilježavajući dvadeset godina otkako je osnovao svoj studio.

U istorijskoj Palazzo Serbelloni, Dixon će izložiti neke od svojih najprepoznatljivijih kolekcija, uključujući Mirror Ball i Melt, na slici, koje su nadograđene ili na drugi način izmijenjene.

Prikazaće i skulpture napravljene od novog projekta pakovanja na kojem brend radi, a koji je napravljen od micelija .

 

Materija norveškog prisustva

Izložba Matter by Norwegian Presence, održana u Brerinoj galeriji Milano, predstavit će proizvode 10 norveških dizajnerskih talenata, kao i projekte proizvođača iz zemlje.

Kustos kreativnog studija Kråvik i D'Orazio iz Osla, izložba ima za cilj istražiti kako su prirodni resursi Norveške , kao što su drvo i kamen, utjecali na njen dizajnerski identitet. Takođe će pokazati prijelaz sa sirovog materijala na gotov proizvod u svojoj laboratoriji za materijale.

 

 

Eileen Grey E-1027 Glavna spavaća soba na nedelji dizajna u Milanu

Brend namještaja ClassiCon, koji posjeduje licence za mnoge dizajne modernističkih dizajnera, izložit će potpunu walk-in instalaciju glavne spavaće sobe dizajnerice Eileen Grey , kako je dizajnirana za njenu kuću za odmor E-1027.

Kurs projekta su stručnjaci za Grey Carolina Leite i Wilfried Wang, a posjetiteljima će omogućiti da dožive međusobnu igru ​​između materijala i boja.

 

Studio Luca Guadagnino

Studio Luca Guadagnino (SLG) koji je nominovan za Oskara, reditelja Luce Guadagnina, imaće svoj javni debi u Milanu, sa instalacijom pod nazivom By the Fire.

Ovo će uključivati ​​kamine i stolove za kavu koje je dizajnirao SLG, u kombinaciji s dizajnerskim komadima drugih brendova i izborom vintage namještaja. Instalacija će poprimiti oblik dvije dnevne sobe koje je informirao talijanski arhitekta iz sredine stoljeća Carlo Scarpa .

 

Design Academy Eindhoven u Milanu

Design Academy Eindhoven ove godine slavi svoju 75. godišnjicu u Milanu, okupljajući originalne diplomske radove iz istorije škole dizajna.

Na izložbi će biti predstavljeno preko 150 predmeta sa “mješavinama generacija, medija i materijala” koji prikazuju kreativnost i talenat maturanata škole.

 

Milanska nedelja dizajna 2022

Milanska nedelja dizajna 2022. održava se od 6. do 12. juna 2022.