Borneo: Daleko ostrvo nestvarne ljepote

Branko Grčić je iz Kozarske Dubice, a prije skoro 10 godina je otišao iz BiH i trenutno živi u Francuskoj, nedaleko od Bordoa. Po zanimanju je PADI instruktor ronjenja otvorenih voda i EFR instruktor. Na Borneo je putovao da bi dopunio svoje ronilačko znanje nekim novim vještinama, a za DOM INFO prenosi svoje utiske sa ovog dalekog ostrva.

 

Za Borneo sam se odlučio jer je to jedna od rijetkih destinacija gdje se zaista može susresti sve ono predivno što naša planeta može da ponudi ispod površine vode. Još u toku mog ronilačkog obrazovanja sam se naslušao pregršt ronilačkih priča o jednom malom ostrvu Sipadan (Celebsko more) koje se nalazi nadomak grada Semporna u Malezijskoj državi Sabah.

 

Ostrvo Mataking

Ostrvo Mataking

 

Višednevni put

 

Put do Semporne (Borneo) je počeo letom iz Pariza do Dohe (Katar) odakle smo letjeli prema Kuala Lumpuru. Jedna dionica leta nas je vodila preko cijele južne Indije i bilo je fascinantno vidjeti tragove monsunskih kiša. Potom smo tri sata letjeli iznad Bengalskog zaliva prije nego što smo konačno dosegnuli obale Malezije. Nakon dva dana u Kuala Lumpuru došlo je vrijeme za posljednju etapu mog putovanja i let do Tawaua, malog gradića na jugoistoku države Sabah. Nakon trosatnog leta iznad južnog kineskog mora i skoro cijelog Bornea, stigli smo do Semporne.

 

KL_selfie

Branko u Kuala Lumpuru

 

Stanovništvo Bornea

 

Život na Borneu za lokalno stanovništvo nije nimalo lak. Siromaštvo je vidljivo na svakom koraku. Glavni izvor sredstava za svakog stanovnika je ribolov, a oni malo srećniji dobiju priliku da rade na nekoj od lokalnih plantaža palminog drveća.

 

Ribolov u Semporni se bazira na tome da ribar povede cijelu porodicu u trošnom drvenom čamcu do jedne od laguna u okolini, gdje potom svi uskoče u vodu, trudeći se da minijaturnim mrežama ulove koliko god je moguće prije nadolaska plime, a ulov prodaju vlasnicima restorana po tako mizernim cijenama da jedva da ostane za hljeb i nešto polutrulih banana sa lokalne pijace.

 

Stanovništvo Bornea je prošarano različitim kulturama. Tri etničke grupe koje dominiraju su starosjedioci Malaji, Kinezi i Filipinci. Što se religije tiče, islam je duboko ukorijenjen u ovoj zemlji i stanovništvo je religijski – konzervativno.

 

Ribar sa porodicom u nabavci

Ribar sa porodicom u nabavci

 

Hrana

 

Meniji su uglavnom prepuni morskih delikatesa, čija je ponuda bogata i raznolika. Od sušija svježe tune pa sve do škorpion riba, sve je moguće naručiti po vrlo povoljnim cijenama. Kilogram svježe tune (žuta peraja) od koje se priprema suši košta oko 10 ringita (4 KM).

 

Lokalna delikatesa - škorpion riba

Lokalna delikatesa – škorpion riba

 

Životinje u rezervatima

 

Plantaže palmi su jedna od privrednih grana koja je vrlo razvijena u Maleziji. Međutim, i vrlo omražena kod društava za zaštitu životinja, jer Malezijci i Indonežani koji žive na Borneu masovno pale kišne šume da bi dobili novi prostor za zasad novih sadnica palmi. Paleći kišne šume, oni tako ne uništavaju samo jedne od najvećih proizvođača oksigena na planeti, nego i sav životinjski svijet koji tu obitava. Danas se, nažalost, samo u posebnim rezervatima na Borneu mogu vidjeti orangutani i pigmej slonovi, koji su primorani da budu tu zbog njihove vlastite sigurnosti.

 

Nezaboravo ronjenje

 

Ono po čemu je Semporna na Borneu svjetski poznata je ronjenje. Pregršt operatora i ronilačkih centara je načičkano u ovom malom gradiću, a po mom iskustvu najbolji je Sipadan Scuba. Ostrvo Sipadan je pravi dragulj Celebeskog mora. Smješteno na nekih sat vremena vožnje brzim čamcem iz Semporne, ovo ostrvce je bilo omiljena destinacija za svjetski poznatog podvodnog biologa Žaka Kustoa.

 

Ono što ga zaista čini posebnim je koralni greben koji ga okružuje i koji vertikalno pada do čak nekih 800 metara dubine. Ako ronite dužinom grebena na dubinama između 15 i 25 metara, vrlo je vjerovatno da ćete vidjeti većinu podvodnih čarolija koje nam naša planeta nudi, i sve to smješteno na jednom malom mjestu. Raznobojni korali, morske kornjače, klaun ribe sa svojim anemonama, ajkule srednjih veličina, gruperi, raže, jegulje, anđeoske ribe, barakude, sve je to izloženo na ovom nevjerovatnom grebenu. A ako vam je dan zaista srećan, možete čak i da vidite kit-ajkulu, najveću ribu okeana.

 

Nažalost, u zadnje vrijeme njihove posjete su sve rjeđe i to sve zahvaljujući prekomjernom ribarenju i ostalim opasnostima koje savremeni čovjek nosi sa sobom. Korali koji se nalaze na Sipadanu su dom za neke najsićušnije stanovnike okeana, koji svojom raznolikošću fasciniraju svjetski poznate biologe širom svijeta. Čak i za nas instruktore ronjenja, prvi zaron pored ovog grebena zaista ostavlja bez daha i osjećaj je sličan kao i prvog dana kada smo zaronili ispod površine okeana.

 

Naravno, oko Semporne su takođe još neka ostrva koja plijene svojom ljepotom (Mataking, Sibuan, Bohey Dulang) i gdje možete da iskusite plivanje s maskom i dihalicom u društvu džinovskih morskih kornjača, koje su uvijek prijateljski nastrojene u kombinaciji s radoznalošću.

 
IMG_7060

Šokantan prizor

 

U Borneu postoji jedan fenomen o kojem se malo zna u svijetu. Iz susjednih Filipina, nekoliko desetina kilometara udaljenih od obala Bornea, roditelji koji nisu u mogućnosti da više hrane svoju djecu, dovoze ih do obala Bornea i tu ih ostavljaju prepuštene na milost i nemilost.

 

Ona djeca koja prežive i nekako se dočepaju naseljenih mjesta, kao što je Semporna, tumaraju ulicama u potrazi za hranom, a nerijetko okončaju svoj život od posljedica obične infekcije jer nisu u mogućnosti da potraže ljekarsku pomoć. Vlada Malezije, nažalost, ne preduzima ništa po pitanju ovog problema i mislim da je strašno da se to događa u 21. vijeku.

 

13775942_10154166180367489_8305338233118579879_n

Prepušteni na milost i nemilost sudbini

 

Preporuka

 

Borneo je zaista posebno mjesto na našoj planeti za sve one koji se bave ronjenjem ili pak žele da probaju ovaj predivan sport prvi put. Uz finansijski primamljive “pakete” ronilačkih operatora, definitivno bih preporučio svakom da barem i nakratko proba i okusi dubine Celebeskog mora.

 

Državljanima BiH nije potrebna viza za boravak u Maleziji do 90 dana, a troškovi puta sa smještajem su u nekim normalnim granicama.

 

Semporna_nocu

Semporna noću

 
TEKST i FOTO: BRANKO GRČIĆ