Napokon, red

Koliko god da vam je dom uredan i lijepo uređen, zapetljana gomila kablova koja izviruje iza nekog stola ili iz ćoška nepovratno kvari utisak. Upustiti se u posao sređivanja kablova nije nešto čemu se radujemo, te vam donosimo nekoliko savjeta i načina kako da nađete jednostavno i dugotrajno rješenje.

Za početak, znajte da u prodavnicama i marketima kućne opreme i alata imate razne kvačice, kopče, čičak trake… a putem online prodavnica možete kupiti i brojne organizatore simpatičnih oblika koji izgledaju kao ukrasi.
Prije nego što počnete sa sređivanjem kablova, isključite uređaje i očistite ih od prašine koja se nevjerovatnom brzinom lijepi za njih.

Označite ih

Ključni korak organizacije kablova jeste označavanje kablova. Napišite na papiru ime uređaja kojem pripadaju i omotajte naljepnicu oko kabla. Dobro mjesto za označavanje kablova i žica je na samom kraju, na mjestu gdje kabl uključujete u struju. Umjesto naljepnica, možete koristiti zastavice predviđene za to, takozvane cableflags, koje možete naći u pojedinim prodavnicama, mada ćete veći izbor naći na internetu po vrlo pristupačnim cijenama.

amp_010_IMG_9688

Zakačite ih

Pola bitke protiv zamršenih i haotičnih kablova dobićete kada ih razmršene zakačite u uredan snop. To ćete uraditi uz pomoć kvačica, odnosno štipaljki ili trakica za vezivanje kablova koje možete kupiti u različitim jarkim bojama.

amp_clip_IMG_9636

Zalijepite ih

Prozirna ljepljiva traka ponekad je najbolje i najjednostavnije rješenje za organizaciju kablova. Na primjer, kablove od računara je najlakše zalijepiti za zadnju stranu stola, onu do zida, kako ne bi visili sa stola. Ovo rješenje uglavnom je efektinije ako imate manje kablova na jednom mjestu.

amp_tape_IMG_9625

Okačite ih

Još jedan pomoćni organizator su i kukice, koje možete postaviti ili zalijepiti na namještaj (najčešće na površinu stola, iza računara na primjer) i okačiti kablove.

amp_hang_IMG_9654 (1)

Kutije za kablove

Kutije za kablove su pravo rješenje ako ne želite da se na kablovima svakodnevno sakuplja gomila prašine. Ne moramo ni spominjati koliko su ugodnije za oko umjesto razvodnika iz kojih štrče kablovi.

Kutije za kablove raznih proizvođača možete naći u različitim veličinama, a i bojama. Pomoću ovih kutija možete sakriti sav višak dužine kablova, produžne kablove, prenaponske osigurače i ostalo. Sve kablove možete umotati i spremiti u kutiju te zatvoriti poklopac.

amp_phillips_