Namještaj od gipsa: idealan za ručnu izradu

izrada namjestaja od giopsa

Od drevnog Egipta do kolonijalne Amerike, umjetnici su vijekovima koristili gips, jedan od najsvestranijih materijala, za pravljenje složenih skulptura i arhitektonske ornamentike. U 20. vijeku dizajneri gips koriste i za kreiranje i proizvodnju namještaja i rasvjetnih tijela.

Materijal nije bez nedostataka, posebno uzimajući u obzir njegovu krhkost. Danas proizvođači koriste gips za pravljenje namještaja, koji izgleda kao da je napravljen od čvrstih i dugotrajnih materijala, s prepoznatljivim izgledom – sniježnobijele boje.

gipsani namjestaj

Namještaj od gipsa obično ima snažan kvalitet ručnog pravljenja i izraženu teksturu, što mu omogućava nenametljivu dekorativnu funkciju za skoro svaki prostor, tradicionalni i moderni.

Izrada namještaja od gipsa

Izrada namještaja nije toliko komplikovana, ali zavisno od želja može se zakomplikovati. Treba misliti na statičku čvrstoću i odmah riješiti potrebnu nosivost, te za to napraviti adekvatnu konstrukciju i ovaj posao treba povjeriti iskusnim majstorima.

Namještaj od gipsa prvenstveno ostavlja utisak ekstravagancije i luksuza, iako to zapravo nije tako. Kod namještaja od gipsa debljina police je pet centimetara, što je jednako debljini pregrada većine modernog namještaja.

namjestaj od gipsa

Na namještaj od gipsa moguće je montirati vrata (klizna ili krilna), ladice, dodatne tanje police, rasvjetu, točkove i sve što zamislite, a moguće su i kombinacije sa drvetom, staklom te raznim drugim materijalima.

U namještaj od suve gradnje moguće je ubaciti i utičnice, prekidače za rasvjetu te antenske, telefonske i internet priključke.

Prednost gipsa ispred drveta je to što kod namještaja od gipsa nikada ne može doći do savijanja polica radi teškog tereta. Police se rade s ojačanjima prema potrebi, a mogu imati izrazito veliku nosivost. Moguća je izrada i od vlagootpornog materijala, tako da, za razliku od drvenog namještaja, ne može “navući” vlagu, a trajnost mu je neograničena.

Sto od gipsa

sto od gipsa

Iako nas gipsana ornamentika asocira na barokne, kitnjaste ukrase, gips je uspješno uveden u svijet minimalizma. Recimo, sto “Kasper side” je zapravo sto od drveta, obložen gipsom. Inspirisan je skandinavskim modernizmom i jednostavnošću, a zapravo je vrlo praktičan, može poslužiti i kao mali klub-stolić, noćni ormarić pa čak i kao stolica.

Jedna od karakteristika gipsa je njegova krhkost, a kada se ona posebno ističe, to prestaje da bude njegova mana i postaje vrlina. Na tržištu postoji mnoštvo delikatnih proizvoda od gipsa kojima je glavni adut elegancija, a funkcija dekorativnost.

Stolice od gipsa

Stolice od gipsa mogu biti prava umjetnička djela, posebno kada se rade u kombinaciji sa drugim materijalima, poput kože, kovanog željeza ili drveta.

stolice od gipsa

Iako gips zvuči hladno i grubo, u kombinaciji s mekanim i udobnim tapacirungom dobićete elegantnu stolicu za dnevnu ili spavaću sobu.

Kao što smo napomenuli, gips je pravi materijal za ručnu izradu namještaja, a zbog pogodnosti za dekorativnost, posebno za replike tradicionalnog namještaja i antikviteta.

Gipsani ukrasi

gipsani ukrasi

Ukrasi su gips u najčešćem obliku. Osim ornamentike na zidovima i plafonima i skulptura, ukrasi od gipsa u obliku svijećnjaka, ramova za ogledala i slike, odnosno ukrasi manjih dimenzija su jednostavniji za pravljenje, ali i korištenje.

Svijećnjak u sniježnobijeloj boji odlično bi izgledao sa svijećama u jarkoj boji, kao što bi sto od gipsa na šarenom tepihu bio pravo osvježenje u svakoj prostoriji.