Namirnice zbog kojih ćete duže biti siti

Osjećate li pretjeranu glad i stalno tražite još nešto kako biste se zasitili, možda birate krivu vrstu hrane. Ova lista namirnica trebala bi vam pomoći da pametnije i zdravije rasporedite obroke te zadržite vitku liniju.

Krompir

Nepravedno je stavljen u kategoriju loših namirnica zbog visokog glikemijskog indeksa, kažu naučnici. Srednji krompir ima oko 160 kalorija, pet grama proteina i tri grama vlakana. Nutricionistica i glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics, Joy Dubost, objasnila je za magazin Time kako je krompir odlična namirnica po rangu sitosti i nalazi se pri vrhu liste objavljene u European Journal of Clinical Nutrition još 1995.

Jabuke

Srednje velika jabuka u prosjeku ima do šest grama vlakana uz obilje važnih nam antioksidanata. Nedavna studija Državnog sveučilišta Washington pokazala je pak da jabuke sorte granny smith imaju još jednu posebnost – zbog visokog udjela teže probavljivih spojeva, uključujući dijetalna vlakna, naučnici vjeruju da ova sorta pomaže uspostavljanju zdrave ravnoteže bakterija u debelom crijevu, stabilizira metaboličke procese, pomaže povećati osjećaj sitosti i smanjuje upalne procese povezane s kroničnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i dijabetes.

Bademi

Ukusni orašasti plodovi čine savršen međuobrok koji će vas zasititi te, prema nekim studijama, pomoći da jedete manje količine konkretnih obroka. Porciju obično čini šaka badema, odnosno 22 komada, što daje oko 160 kalorija, a dobivate zdravu dozu mononezasićenih masnoća, tri grama vlakana i šest grama proteina. Bonus je to što su bademi bogati vitaminom E, ključnim za zdravu kosu, kožu i nokte.

Leća

Zahvaljujući 13 grama proteina i 11 grama vlakana po porciji (3/4 šoljice), leća će vas učiniti sitima nekoliko sati. Nedavna studija objavljena u časopisu Obesity pratila je kako grahorice utječu na sitost, a pokazalo se da je skupina koja je jela leću ili  crni grah bila za 31 posto sitija od druge skupine koja se hranila kruhom, tjesteninom ili mesnim jelima.

Limun

Sok limuna možete staviti u salatu, sok ili na ribu, a gotovo je bez kalorija. Osim što daje hrani bolji okus, pektin u ovom agrumu može vam pomoći u borbi protiv gladi. Limun je alkalna namirnica, a to znači da pomaže i u uspostavi optimalnog pH u crijevima. Limun se zbog svojih sastojaka često spominje u raznim planovima prehrane za mršavljenje, a žene ga često piju ujutro sa kašikom cimeta.

Izvor – tportal.hr