Najstariji gradovi u istoriji čovječanstva

Ako volite putovati i inpiraciju tražite u istoriji, možda bi bilo dobro da posjetite neke od gradova koji su među najstarijima na svijetu. Oni će vam dati dovoljno znamenitosti za istraživanje, a vjerujemo kako nećete pogriješiti odaberete li bilo koji od ovih na popisu!

Jeste li znali kako je nekada davno postojao grad Crocodilopolis, koji je svoje ime dobio zahvaljujući krokodilima koji su se tamo i te kako poštovali. Ovaj grad bio je smješten na obali rijeke Nil u Egiptu, a osnovan je oko 4000 godina prije Hrista. To je zasigurno najstariji grad u Egiptu, danas poznat pod imenom Faiyum.

Vrlo je teško s sigurnošću utvrditi koji grad je najstariji, ali vjerojatno tu titulu drže oni na području Bliskog Istoka. Tako je primjerice Damask u Siriji jedan od njih – u kojem ljudi i danas žive.

Damask je glavni grad Sirije iza koje ne stoji glamurozna povijest kao iza Egipta, no i ona ima svojih čari. Danas je, na žalost, ratno stanje u Siriji te ju nije pametno posjetiti, no čim se situaciji smiri – ovo je grad koji stvarno valja vidjeti.

Uz Damask, tu je i Alepo – jedan od najljepših gradova na svijetu koji se može pohvaliti predivnom citadelom u samom centru. Danas je Alepo jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Bliskog Istoka, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1986. godine.

Alepo

Alepo

Ako krenemo malo istočnije, tačnije do Indije, možemo naići na još jedan grad duge istorije – Varanasi. Ovaj grad nastao je prije više od 5000 godina. Tu je i Kirkuk u Iraku, nekadašnja asirijska prijestolnica utemeljena 2200 godina prije Hrista, u kojoj su i danas vidljivi ostaci nekadašnje slave. Uz Kirkuk, tu je i Erbil, prijestolnica Iračkog Kurdistana koja je navodno osnovana 6000 godina prije Hrista.

Kirkuk

Kirkuk

I Iran se može pohvaliti sa svojim “najstarijim gradom na svijetu”, a to je Susa, koja iza sebe ima istoriju dužu od 6200 godina. Među najstarije gradove valja uvrstiti i Jeruzalem i Bejrut, koji se nalaze uz Sredozemno more, a koji su osnovani oko 3000 godine prije Nove ere.

Susa

Susa

Bilo kako bilo, svaki od ovih gradova će vam pružiti nezaboravno iskustvo, i doživljaj koji ćete pamtiti dugo nakon posjeta. Vama želimo sretan put, i svakako nam šaljite svoje doživljaje s putovanja!

Varnasi

Varnasi

 

Izvor – punkufer.hr