Najprljavija mjesta u vašem domu

Na pitanje koje je najprljavije mjesto u kući, većina nas će prvo prstom uperiti u kupatilo. Iako kupatilo doista ima nekoliko kritičnih tačaka, prostorija oko koje se trebamo prvo zabrinuti je kuhinja.

Ovo su najprljavija mjesta i stvari u vašem domu.

Krpe i spužve za čišćenje

Kada su u pitanju bakterije i prljavština – krpe, spužve i četke za ribanje su prepune istih. Problem sa spužvama je taj što ih koristimo za brisanje svega, a ne očistimo i njih nakon svake upotrebe. U kombinaciji s vlagom koja se u njima zadržava, nastaje idealno stanište za bakterije. Spužvu je potrebno svakodnevno očistiti. Stavite je u mikrovalnu na dvije minute da temperatura ubije bakterije ili ju ubacite u perilicu posuđa. Zamijenite spužvu svaka dva tjedna.

Daska za rezanje

Na njima režete hranu i razmnožavanje bakterija je gotovo neizbježno. Koristite daske od neporoznih materijala, a ako ste u mogućnosti, koristite različite daske za meso i sve ostale namirnice. Za čišćenje drvenih dasaka za rezanje pogodna je sol, bijeli ocat ili sok od limuna. Nakon čišćenja s nekim od tih sredstava, dasku isperite vrućom vodom s deterdžentom.

Prekidači na šporetu

Prekidač na šporetu nije mjesto o kojem razmišljate, ali je svakako jedno od deset najuobičajenijih na kojima se razmnožavaju bakterije. Uklonite ih, operite u vrućoj vodi s deterdžentom i dobro isperite.

Radna površina u kuhinji

Razmislite malo o svemu što stavljate na radnu plohu u kuhinji. Od sirovog mesa, neopranog voća i povrća. Nije ni čudno da je u većini slučajeva puna bakterija. Jednom dnevno perite ju čistom vrućom vodom s deterdžentom.

Igračke za kućne ljubimce

Ovo ste vjerojatno očekivali. Na igračkama kućnih ljubimaca živi mnoštvo bakterija između kojih je i stafilokok, a osim njih, na igračkama se nađe i plijesan. Jasno vam je da to nije nimalo dobro za vašeg ljubimca, a ni za vas. Gumene igračke jednom sedmično perite vrućom vodom s deterdžentom, a platnene svakih nekoliko sedmica ubacite u perilicu.

Ručke na slavini

Dodirujemo ih prljavim rukama, a na njima se osim bakterija razmnožavaju i gljivice i plijesan. Kad čistite sudoper ili umivaonik, operite i ručke, a usput se sjetite obrisati i ručku na hladnjaku. Možete ih čistiti sredstvom ili maramicama za dezinfekciju.

Aparat za kafu

Ukoliko imate aparat za kavu, vjerojatno ste svjesni da ga tu i tamo trebate i oprati. Koristite li ga stalno i spremnik za kafu redovno perete vjerojatno se pitate u čemu je problem. Problem je u spremniku za vodu. U 50% njih je pronađena plijesan. Stvar možete spasiti ako ga jednom sedmično isperete bijelim octom. Dodajte do 4 šoljice bijelog octa u spremnik za vodu i ostavite tako otprilike 30 min, a zatim propustite ocat kroz aparat. Nakon toga, pustite 2 ili 3 ciklusa čiste vode kroz aparat dok ne nestane miris octa.

Zdjelice za kućne ljubimce

Dogodi li vam se da hrana za kućnog ljubimca stoji u zdjelici satima, ona je zapravo rasadnik bakterija. Zdjelice perite svakodnevno, bilo da ih perete ručno ili u perilici posuđa.

Stalak za četkice za zube

Vlažna mjesta idealna su za nakupljanje bakterija, a stalak za četkice za zube jedno je od najboljiih za to. Jednom ili dva puta sedmično ih operite u mašini za pranje posuđa.

Mikrovalna

Mnogi često zaborave da očiste i unutrašnjost mikrovalne, koja je idealno mjesto za nakupljanje prljavštine.

Sudoper

Razmislite li o svemu što u njega stavljate, nećete biti iznenađeni što se i sudoper našao na ovom popisu. 45% testiranih sudopera sadrži potencijalno štetne bakterije.  Perite ga sredstvom za dezinfekciju, a odvode čistite izbjeljivačem.

Izvor – dnevno.ba