1. Stolica La Marie, Phillipe Starck za Kartell

Kada govorimo o kultnim komadima namještaja izrađenima od plastike, talijansku kompaniju Kartell naprosto je nemoguće zaobići. Ustvari, teško je uopšt0e iz njihove ponude izdvojiti tek jedan komad, s obzirom na to da u svom dizajnerskom arsenalu kompanija čuva pregršt vrhunskih, upečatljivih, multifunkcionalnih komada koji svojim inovativnim dizajnom pomiču granice kad je riječ o plastici.

Ipak, stolica La Marie koju je za Kartell osmislio slavni Philippe Starck, postala je prepoznatljiv predstavnik promišljenog minimalizma. Klasična, monolitna, pomalo stroga forma La Marie stolice zahvaljujući prozračnom polikarbonatu djeluje savršeno lagano, a istovremeno čvrsto i pouzdano.

6 legendarnih komada namještaja od plastike

2. Stolica Louis Ghost, Philippe Starck za Kartell

U jednom od svojih intervjua Claudio Luti, direktor i vlasnik kompanije Kartell, objasnio je kako je njegova kompanija odlučila aktivno koristiti plastične mase ne kako bi proizvodi bili isplativiji i cjenovno pristupačniji, već zato što plastika pruža mnogobrojne mogućnosti dizajna i najneočekivanije forme. Osim modela stolice La Marie, Philippe Starck je za Kartell kreirao i kultnu Louis Ghost stolicu u kojoj se s ironičnim odmakom poigrao siluetom klasične sofe u rokoko stilu koju je karakterizirala dekorativnost, dopadljivost i razvedenost formi. Louis Ghost stolica jedan je od bestselera kompanije Kartell i dostupna je u desecima različitih varijanti.

6 legendarnih komada namještaja od plastike

3. Fotelja Proust, Magis

Legendarne fotelje Proust prisjetili smo se prije nekoliko dana. Djelo Alessandra Mendinija dobilo je novi dizajn i zanimljive boje u plastičnoj varijanti, za što je zaslužna kompanija namještaja Magis koja u svojim komadima često poseže za sveprisutnom plastikom. Plastična fotelja Proust odlično će izgledati u enterijeru, ali jednako tako i u eksterijeru, s obzirom da je plastika vrlo izdržljiv materijal koji podnosi sve vremenske prilike.

6 legendarnih komada namještaja od plastike

4. Stolić Illusion, John Brauer za Essey 

Stolić Illusion objedinjuje bezvremensku ljepotu, jednostavnost i funkcionalnost. Prozračna akrilna plastika od koje je izrađen stolić formira se ručno pa je svaki pregib nevidljivog “stolnjaka” jedinstven. John Brauer osmislio je dizajn stolića 2005. godine za tvrtku Essey. Kako sam kaže, ideja mu je pala na pamet tijekom šetnje po Kopenhagenu kad je, prolazeći pokraj kafića, ugledao okrugle stoliće prekrivene bijelim stolnjacima. Svi su stolnjaci bili kvadratični i gotovo dodirivali pod. Dizajner je zastao i fotografirao prizor koji je mjesecima nosio u razne radionice koje su izrađivale predmete od plastike kako bi pronašao način za ostvarenje svoje ideje. Srećom, u svom je naumu uspio pa tako danas imamo prekrasne stoliće jedinstvenog “lebdećeg” dizajna.

6 legendarnih komada namještaja od plastike

5. Plastična stolica Eames, Charles i Ray Eames

Bračni par Eames ne samo da je kreirao stolicu, već neponovljiv bestseler cijele industrije namještaja. Eamesicu možete pronaći u različitim modernim interijerima, interijerima uređenima u klasičnom stilu, uredima, ustanovama, kafićima – čini se kako ova zaobljena mekana forma pristaje u enterijer bilo kojeg stila i namjene. Dizajnirana 1950. godine, Eames stolica postala je prvom plastičnom stolicom masovne proizvodnje i u rekordno kratkom roku postala svjetski dizajnerski hit.

6 legendarnih komada namještaja od plastike

6. Stolica Panton, Verner Panton za Vitru 

Kad je 1967. godine predstavljena javnosti, stolica Panton postala je prava senzacija. A kako i ne bi svojim zaobljenim, glatkim linijama koje monolitno vijugaju prateći liniju tijela u sjedećem položaju, i koje su zapanjile javnost naviknutu na stolicu sa sjedištem i četirima nogama. Danas Panton stolica predstavlja legendu modernog dizajna 20. vijeka koja je svoju popularnost stekla još 70-ih, i do danas, zahvaljujući jedinstvenoj formi, ostaje jedno od najvažnijih remek-djela modernog dizajna.

6 legendarnih komada namještaja od plastike