Najpopularnija polica modernih stanova

Urediti prostor na originalan način znači razmišljati izvan okvira. Ovo i nije tako teško kada se radi o policama, neizostavnom elementu uređenja svakog prostora. Naime, toliko je unikatnih ideja za police koje su pristupačne i moguće ih je izraditi po mjeri da bi svako trebalo da teži ka tome da izabere nešto drugačije za svoj prostor.

Police mogu biti neprimjetne, ali najnoviji trendovi ističu police kao važan i naglašen element u prostoru. Trenutno, među najpopularnijim policama su “merdevine”, odnosno police koje imitiraju merdevine.

Mahom su poznati brendovi namještaja, i skupi i jeftini, dizajnirali svoje police tako da ih postoji bezbroj vrsta, a razlika je uglavnom u načinu postavljanja, neke mogu samostalno stajati, a neke se fiksiraju na zid, zatim po vrsti materijala i širini površine za odlaganje. U ovu vrstu polica spadaju i “stativ” police koje izgledom podsjećaju na istoimeni predmet.

step-ladder-shelving-unit-ikea

Police “merdevine” su odlična alternativa manjim komodama, policama, ormarićima… Njihov lagani okvir i kompaktan dizajn pretvoriće neki zaboravljeni kutak u funkcionalan i estetski prostor. Moderne merdevine su pogodne za urbane, moderne, savremene enterijere. Pored estetskog faktora, značajno štede i prostor pa se nerijetko koriste u kupatilima, malim hodnicima, predulazima…

Dizajneri enterijera često znaju koristiti izraz “mislite vertikalno” kada je riječ o uskom ili skučenom prostoru. Ove police su idealan način da primijenite ovaj princip.

Police “merdevine” mogu biti i duple, to su police koje izgledaju kao da ste sastavili dvoje merdevine i povezali ih drvenim pločama.

RX-HGMAG013_Flea-Market-Flips-090-d-4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Ako ste vješti s alatom, policu “merdevine” možete napraviti i sami od starih merdevina, za šta postoji bezbroj raznih tutorijala). A ako vam se ideja sviđa, a niste vješti s materijalom, onda jednostavno nađite zgodno mjesto za stare merdevine koje ne morate mnogo prepravljati da bi imale svoju svrhu u domu, a pritom unijele dašak rustike u prostor.

Ladder3

Kuhinja je prostorija u kojoj je svaki dodatni skladišni prostor dobrodošao. Možete kombinovati policu “merdevine” s pletenim korpama kako biste imali savršen balans između otvorenih i zatvorenih dijelova. A, mogu vam poslužiti i kao police za vina.

Dekorisanje male spavaće sobe je izazov. Policu “merdevine” iskoristite kao police za knjige i budilnik. Nju možete postaviti u uski dio spavaće sobe gdje ste mislili da nikada ništa nećete moći staviti.

wooden-ladder-shelf-h-oaklad-s

“Merdevine” sa pletenim korpama dobro će doći i u dječjim sobama. Ako su vam djeca mala, obavezno ih pričvrstite za zid. U korpe možete ostavljati odjeću, obuću, ali i igračke.

Trendi moderna kupatila postaju jedna od najpopularnijih prostorija u stanu. Merdevine u uređenju kupatila mogu poslužiti kao police za peškire i kozmetiku, a bitno je samo da podesite odgovarajuću veličinu police za najčešće skučeno kupatilo.

tier-ladder-bookshelf-made-of-wood-filled-with-towel-for-bathroom-furniture-ideas-small-corner-bookcase-west-elm-bookshelf-decorative-ladder-shelf-po