Najnovija zgrada Zaha Hadid Architects inspirisana je zakrivljenim vodenim tijelom

Najnovija zgrada Zaha Hadid Architects (ZHA) će teći kroz novi grad Jinghe poput rijeke. Kao dio većeg napora da se novi grad Jinghe preoblikuje u tehnološko i naučno središte, prestižna firma je nedavno proglašena pobjednikom međunarodnog arhitektonskog takmičenja za dizajn Centra za kulturu i umjetnost Jinghe New City.

Definisana oblinama, tekućim zapreminama i slojevima, firma je bila inspirisana rekom Jinghe kada je dizajnirala zgradu, pod uticajem načina na koji je urezala prostor kroz planine i teren pokrajine. Bijela fasada centra ima uglađene konture koje se provlače kroz krajolik, integrirajući uzdignuta dvorišta, vrtove i staze.

 

 

 

Međutim, vijugavi oblik strukture nije jedini dio zgrade u skladu s prirodnim okruženjem. U centru će biti ugrađeni solarni paneli za proizvodnju električne energije, a urađena je analiza sunčevog zračenja kako bi se optimizirala ventilacija i osvjetljenje unutra. Uz to, nova konstrukcija će dati prioritet lokalno proizvedenim i recikliranim materijalima kako bi se postigao certifikat s tri zvjezdice u kineskom programu zelene gradnje, koji prepoznaje zgrade koje ispunjavaju izuzetne standarde za zelene razvoje.

Projekat je osmišljen kao dio postojećeg urbanističkog plana grada za povezivanje multimedijalne biblioteke sa pozorištem izvođačkih umjetnosti, multifunkcionalnim halama, studijima i izložbenim galerijama. Biblioteka će imati pogled na atrij pune visine i pružati više pojedinačnih čitalačkih prostora, kao i prostor za saradnju za grupni rad. Pored resursa za štampanje, korisnici će takođe imati pristup tehnologiji virtuelne stvarnosti i istraživačkim materijalima.

Na južnoj strani zgrade firma je planirala pozorište scenskih umjetnosti koje može primiti 450 ljudi i prilagodljivo je za različite namjene. Složen oko pozorišta, dizajn takođe uključuje prostor za multifunkcionalnu salu, studije i galerije koje će se koristiti kao javne površine.

Zgrada deluje kao centralno jezgro za različite delove grada, povezujući gradsku komercijalnu i stambenu četvrt sa parkovima i rekom na jugu. Metro stanica će omogućiti direktan pristup zgradi za korisnike i stanare.