Najinovativnije građevine na planeti

Može li arhitektura biti put do oblaka? Je li se moguće sunčati ispod zemlje? Ovo su samo dva od brojnih pitanja na koje su odgovore davali arhitekti u novoj knjizi “Budućnost arhitekture u 100 građevina”. Od originalne kuće u Madridu do hotela među drvećem u Švedskoj, Architectural Digest predstavlja neke od najinovativnijih građevina na našoj planeti.

Nevjerovatan futuristički dizajn uključuje kuću u Madridu napravljenu od betonskih ploča, kao i putujuću japansku dvoranu koja je osmišljena u periodu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Dvorana je na napuhivanje i može se instalirati za samo dva sata. Nakon upotrebe se ispuše i prevozi kamionom.

Tu su i radovi holandskih umjetnika Jeorena Koolhaasa i Drea Urhahna koji su transformisali izgled jedne od favela u Riju, kao i netipična stanica u gruzijskom gradu Batumiju.

Obla fasada nastala od 200.000 zemljanih pločica krasi nacionalni park u Limpopou u Južnoafričkoj Republici, dok javni prostor u Sevilli upotpunjuje krov u obliku amebe koji štiti iskopine iz rimskog perioda otkrivene pri gradnji nove autobuske stanice u tom španskom gradu.

Na listi je i fascinantni hotel među drvećem koji ima staklene zidove za potpuniji ugođaj, te osvijetljeni stambeni kompleks u Portugalu i druge građevine.

1

Kuća Hemeroscopium u Madridu

2

Ark Nova, Japan

3

Sjedište kineske državne televizije u Pekingu

4

Favela Santa Marta u Rio de Janeiru

Stanica u Batumiju u Gruziji

Stanica u Batumiju u Gruziji

6

Nacionalni park Mapungubwe u Južnoj Africi

7

Metropol Parasol u Sevilji

8

Hotel na drvetu u Haradsu u Švedskoj

Kompleks Alcabideche u Portugalu

Kompleks Alcabideche u Portugalu

Newtown Creek u New York CityjuNewtown Creek u New York Cityju

Izvor – klix.ba