Nagrada A Design za interaktivnu rasvjetu dizajnera iz Beograda

EnGo interaktivna rasvjeta

Dizajnersko rješenje “EnGo Smart Street Light” Vladimira Zagorca, industrijskog dizajnera iz Beograda, nagrađeno je na jednom od najprestižnijih dizajnerskih konkursa u svijetu, A'Design Award, koji se održava u Italiji.

Ovo rješenje nagrađeno je bronzanom nagradom u kategoriji urbanog mobilijara na konkursu na kojem svake godine učestvuje više hiljada dizajnera, piše Kuća stil.

Približno 1,4 milijarde ljudi širom svijeta nema pristup električnoj energiji ni uličnoj rasvjeti. Mnoga mjesta su mračna i nesigurna, što umnogome ograničava njihovo korišćenje. Besplatna i čista energija je svuda oko nas, sve što treba je da je iskoristimo.

 

“EnGo” je pametna multifunkcionalna svjetiljka koja za osvjetljenje koristi sunčevu energiju i, po prvi put u svijetu, kinetičku energiju dobijenu iz koraka prolaznika. Ovaj interaktivni element ulične rasvjete ima Wi-Fi internet i omogućava punjenje mobilnih uređaja, pa posjeduje potencijal da postane i centar okupljanja.

Instalirana je na nekoliko lokacija u svijetu, a veliki međunarodni publicitet doživjela je instalacijom u Las Vegasu, u okviru pilot projekta koji predviđa da cijeli grad pređe na obnovljive izvore energije.

 

 

Dizajn rasvjete inspirisan je prirodnim oblicima i različitim efektima svjetlosti, čija je uloga da kreiraju opuštajuću i prilagodljivu atmosferu. Solarni panel postavljen je na zaobljenu usmjerivu konstrukciju, koja svojim oblikom uspjeva da optimalno iskoristi svjetlost sunca tokom cijelog dana.

 

 

Sa donje strane ova konstrukcija je osvjetljena LED trakama, čiju je boju svjetla moguće mijenjati, animirati ili kontrolisati dostupnom aplikacijom preko mobilnog telefona. Na taj način “EnGo” pametna ulična rasvjeta korisnicima dozvoljava da kreiraju jedinstveni urbani ambijent.

Glavno osvjetljenje daje standardni LED reflektor, a električna energija dobijena iz panela se sakuplja u baterijama smještenim u klupu, i moguće je dalje proslijediti električnoj mreži.

 

 

Na stub bandere je postavljen dodatni montažni element Charge Spot otporan na vandale, koji omogućava bežično punjenje do tri mobilna uređaja.

U kombinaciji sa senzorima pokreta, reflektore više “EnGo” bandera međusobno povezanih Wi-Fi konekcijom je moguće dimovati i time dodatno kontrolisati troškove pri eksploataciji.

 

Na banderama u čijoj okolini nema kretanja reflektori mogu sijati smanjenom jačinom, dok će registrovano kretanje vozila ili prolaznika povećati osvjetljenje na njoj i okolnim banderama u pravcu kretanja.

Upotrebom različitih senzora (npr. za temperaturu, kvalitet i vlažnost vazduha) “EnGo” ulična rasvjeta se pretvara u pametni umreženi uređaj koji informiše i kreira savremena vizuelna okruženja.

 

Autor nagrađenog rješenja, Vladimir Zagorac, je docent i šef Odsjeka za industrijski dizajn na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu. Ovo je njegova druga A'Design nagrada, posle prošlogodišnjeg koncepta modularne igračke “triX”.

Poslednjih godina Zagorac je izradio nekoliko dizajnerskih rješenja u oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući modularnu pametnu klupu, sklopivi reklamni punjač za mobilne uređaje i više rješenja solarne ulične rasvjete. Proizvodi su, između ostalog, implementirani u Americi, Francuskoj, Austriji, Kuvajtu, Češkoj Republici, a neki od njih mogu se vidjeti i u Beogradu, piše Kuća stil.