Moderan dizajn kamine pretvara u umjetnička djela

moderan-dizajn-kamina

U modernom dobu, kamin je izgubio osnovno svojstvo – glavni izvor toplote i grijanja u stanu, ali je zadržao sekundarnu funkciju – da prostoru da notu topline, učini ga specifičnim i oplemeni unutrašnjost.

Za razliku od klasičnih, moderni kamini enterijeru daju futuristički duh. Savremeni kamini više liče na umjetnička djela mudro uklopljena u enterijer. Bilo da se nalaze u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili čak kupatilu, današnji kamini obiluju raznovrsnim oblicima, bojama, vrstama…

Dizajn modernih kamina

Kamini predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije dizajnerima, koji u svom kreativnom zanosu formiraju kamine koji više nisu statični, nego mobilni, kreću se i premještaju po potrebi, okreću oko svoje ose, vise i lebde u prostoru, kače na zid. Boje su raznolike, oblici nevjerovatni, od kvadratnih do loptastih, a izbor materijala za njihovu izradu je sve bogatiji.

moderan-dizajn-kamina

Jedan od modernih oblika kamina je otvoreni tip kamina, smješten u uglu zida u kojem se nalazi odvod za dimnjak, koji daje utisak minijaturnog ognjišta. Vrlo su moderni cjevasti oblici kamina koji u prostoru više nalikuju na stub, pogotovo u dvoetažnim stanovima u kojima postoji mogućnost spajanja sa dimnjakom u centralnom dijelu stana, oko kojeg se nalaze stepenice.

viseci-kamin

Moderan kamin koji je uz pomoć cijevi spušten u prostoriju, ali nije prizemljen nego lebdi u vazduhu izgleda poput svemirskog tijela. Vrlo su zanimljive i tzv. pukotine u zidu iza kojih se krije topla vatra. Zauzimaju malo prostora, a utisak je izuzetan.

Dekorativni bio-kamini

Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina koji se loži drvetom, nove generacije kamina na bio-goriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina. Primarna uloga ovakvih kamini nije zagrijavanje prostora poput klasičnih, već dekorativna ulogu.

bio-kamini

Bio-kamini se lože bioetanolom, a produkti sagorijevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađ ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti ikakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

Najčešće se izrađuju od nerđajućeg i brušenog nerđajućeg čelika obojenih odabranom bojom, vatrootpornog stakla te drveta koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

kamini-na-bioetanol

Zavisno od modela, ne moraju biti fiksirani na zidu, već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije.

Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika – u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru.

dekorativni-bioetanol-kamini

Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelimično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za porodice s malom djecom.

Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. Ukoliko ste imali nedoumice u vezi s ovim specifičnim detaljem, znajte da će vam on u prostor unijeti posebnu energiju, a i toplotu svakako.

neobicni-kamini