Lava lampa: Priča o svjetiljki koja je osvojila svijet

Šezdesetih godina prošlog vijeka, godina koje su promijenile svijet, nastao je i kultni predmet – lava lampa, koja se već više od pola vijeka nalazi u domovima širom svijeta.

U jednom trenutku, lava lampa je postala simbol svega kontrakulturnog i psihodeličnog, iako vjerovatno mnogi koji su njome bili opčinjeni danas teško mogu da odgovore na pitanje zašto.

astro-lampa

Kako je nastala lava lampa

Ova lampa je djelo mašte i kreativnosti engleskog računovođe Edwarda Cravena Walkera, koji se između ostalog bavio i snimanjem podvodnih nudističkih filmova. Sjedeći u jednom pabu, primijetio je ručno izrađeni tajmer za kuvanje jaja, napravljen od šejkera za koktele i ispunjen neobičnom tečnošću koja je pravila mjehuriće.

edward-cravena-walker

Odlučan da usavrši ovaj, u najmanju ruku neobični dizajn, kome je dodao i sijalicu kao izvor toplote, on je kao “tijelo” lampe iskoristio bocu soka. U lampi koju je osmislio Walker spojile su se dvije tečnosti koje se pomiješane ne rastvaraju. Jedna je bila na bazi vode, a druga na bazi voska.

Inače, tačna formula po kojoj se pravi je tajna vlasnika. Toplotni izvor na dnu lampe stvara tečne mjehuriće od voska. Dok se mjehuri šire, njegova gustina se smanjuje i penje se na vrh lampe, gdje se hladi, zgušnjava i tone nazad na dno.

Lampa koja stvara raspoloženje

Do kraja šezdesetih,Walkerova kompanija je na godišnjem nivou proizvodila milione lampi, a 1965. godine njegov proizvod dospio je i na američko tržište preko kompanije “Lava Lite”.

Walker ju je prvenstveno zvao “Astro lampa”, a kasnije je dobila ime lava zbog živih boja i istovremeno gracioznog i haotičnog efekta koji stvara.

kako-je-nastala-lava-lampa

Jedna “sasvim obična lampa”, kako ju je Walker doživio, ubrzo je osvojila svijet. Činjenica da ona zapravo i ne vrši svoju osnovnu funkciju osvjetljavanja, upravo ju je i učinila omiljenom među onima koji su tražili misterioznu atmosferu mraka. Odnosno, njena svrha nije bila da osvijetli, nego da stvori raspoloženje.

Ukusi se mijenjaju, dizajn evoluira, pa je zainteresovanost za lava lampe splasnula do kraja sedamdesetih. Godine 1989. Cressida Granger je upoznala tada sedamdesetogodišnjeg Walkera i kupila od njega ovaj proizvod kada se proizvodilo svega oko hiljadu lampi godišnje.

dizajn-lava-lampe

Ali, za vrijeme nostalgije za hipi vremenima, tokom devedesetih, dodatno pojačane popularnim filmovima, javnost se ponovo zagrijala za ovu lampu i 2000. godine firma “Mathmos” ih je prodala više od 800.000.

Kompanija “Lava Lite”, sa sjedištem u SAD, danas isporučuje milione lava lampi godišnje u sve krajeve svijeta.