Kupatilske pregrade: Za praktičniji i bolje organizovan prostor

U današnje vrijeme kad većina nas nije u mogućnosti da priušti stambeni prostor koji u potpunosti odgovara našim potrebama, htjeli ili ne, prisiljeni smo na kompromise i na kreativna rješenja. Jedno od takvih su najrazličitiji načini pregrađivanja i odjeljivanja prostora.

Kupatilo je najintimnija prostorija u svakom stanu ili kući, pa je izuzetno važno da bude uređeno na način na koji to odgovara onima koji žive u tom stanu.

Poželjno je da kupatilo bude pregrađeno od prostorije koja je predviđena za toalet, naročito ukoliko u stanu ne živite sami već sa članovima porodice. Čak i ako raspolažete malim prostorom, možete ga pregraditi ako napravite dobar plan prije uređenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moguće je napraviti rješenja za punu visinu kupatila ili za djelimično zatvaranje. Pregrade ne moraju biti apsolutno neprovidne. Ako je pregrada u punoj visini, moguće ju je izvesti kao fiksnu ili kliznu pregradu, ili kao tešku zavjesu.

Fiksne pregrade mogu biti u kombinaciji stakla i drveta, providne, poluprovidne ili neprovidne.

U novije vrijeme nude se i pregrade koje se jednostavno pričvrste na plafonu i zatim se postave između poda, odnosno zida i kade.

Pregrade od stakla i pleksiglasa

Staklo i pleksiglas postali su nezaobilazni element u modernim prostorima, koji teže jednostavnim linijama i funkcionalnosti. Providni materijal, široka paleta boja i dezena te jedinstven estetski utisak kad se kombinuju sa rasvjetnim tijelima svaki prostor mogu učiniti originalnim.

kupatilske pregrade

Staklo u prostorijama punim vlage, kao što su kupatila, idealan je materijal jer ga vlaga ne oštećuje. Velika prednost stakla naspram masivnih zidova i vrata je njegov velik stepen propuštanja svjetla, to jest njegova transparentnost. Na taj način staklo u velikim količinama može optički povećati prostor i učiniti ga otvorenim i prozračnim.

Pregrade od stakla mogu biti potpuno providne, pjeskarene, obojene, ravne ili rezbarene, glatke ili mat površine…

U boji ili providno, istovremeno propušta svjetlo i štiti od pogleda. Staklene površine mogu se dekorisati prema želji. Može se opremiti tekućom kristalnom folijom na električno upravljanje, koja se pritiskom na dugme miče i omogućava kristalno čist pogled.

staklena pregrada u kupatilu

Kod upotrebe stakla u boji, mnoge su mogućnosti na raspolaganju: staklu se može dodati boja tokom topljenja ili se može obojiti samo pozadina uz pomoć vrlo otpornog laka. Bezbroj varijanti obrade staklenih površina omogućava i njihovu raznovrsnost.

Željeni dekor može se nanijeti uz pomoć folije. Postoje i tehnike gdje se željena slika stavlja na jedan međusloj koji se onda utiskuje između dvije staklene površine.

staklo pregrada kupatilo

Za pregrade u kupatilima ili pregrade za tuš-kabine mora se upotrebljavati bezbjednosno staklo između kojeg su postavljene folije od umjetnih materijala koje staklo u slučaju pucanja drže na okupu.

Osim staklom, zanimljive su i igre pleksiglasom. On je jeftiniji, laganiji i mnogo jednostavniji za ugradnju.

pregrade od pleksiglasa

Od njega se rade pregrade za tuševe i kade. Pleksiglas se lako održava. Ispod njega se mogu postaviti fotografije koje uz dobru rasvjetu šire jedinstvenu atmosferu.

staklene pregrade u kupatilu

Staklena opeka

Staklena opeka omogućava pogled prema van, istovremeno sprečavajući znatiželjne poglede prema unutra, a zahvaljujući translucentnim svojstvima mogući su različiti lomovi svjetlosti.

Paleta proizvoda je široka: postoje opeke različitih površina i staklenih struktura, transparentne i one koje to nisu, opeke u obliku ugaonih elemenata i zaobljene. Osim toga, u ponudi su i raznovrsne palete svih mogućih boja.

staklena opeka ukupatilu

Staklene opeke u sklopu pregradnog zida sa tušem dovode svjetlo. Ako jednu stranu tuša zatvorimo staklenom opekom, obezbjeđuje dovoljan prodor svjetla, a tuš-kada omeđena staklenom opekom sa sve tri strane jednostavna je za čišćenje i onemogućava nakupljanje vlage, što je, na primjer, vrlo česta pojava kod pomičnih pregrada oko tuš-kade.

pregrade od staklene opeke