Kako su staklene pregrade uljepšale stan u potkrovlju

Staklene stijene umjesto zidova idealan su način da pregradite prostor i dobijete moderan, svijetao i prozračan enterijer. Naravno, ukoliko vam ne smeta manjak privatnost koji nosi staklo, mada postoji nekoliko način da riješite i ovaj nedostatak.

Predivan primjer stana u kojem je upotreba stakla rezultovala prozračnim i luksuznim enterijerom našli smo u jednom dupleksu koji se nalazi u srcu glavnog grada Švedske.

Sa ukupno 117 metara kvadratnih podijeljenih na dva nivoa u potkrovlju zgrade, ovaj prostran stan kupa se u prirodnoj svjetlosti, a njegovu svježinu dodatno naglašava enterijer u kojem dominira bijela boja, kao i stakleni zidovi i pod koji omogućavaju slobodan protok svetlosti između etaža stana.

Snježnu bjelinu enterijera “razbio” je namještaj u tamnoj boji drveta, a posebnu toplinu prostoru pružio je drveni pod u svjetlijoj nijansi.

Ono što nam je posebno zanimljivo je gornja etaža do koje vode viseće drvene stepenice, gdje se nalazi glavna spavaća soba sa malom dnevnom prostorijom od koje je dijeli stakleni zid.

staklo kao pregrada

Veliki dio galerije načinjen je od stakla, zahvaljujući čemu ovaj dio stana u samom vrhu izbjegao zamku koja je česta za potkrovlja – da djeluje tamno i skučeno. Jedan od glavnih razloga za to je upotreba krovnih prozora koji su obezbijedili prirodno osvjetljenje i prijatan ambijent.

stakleni pod

Kožni namještaj u smeđoj boji je u harmoniji sa drvenim dijelom poda, a dozu elegancije pružaju masivan kristalni luster i visoki metalni svjećnjaci.