Kupatilo budućnosti: Toaleti s ekranima, muzikom i uređajima za analizu krvi

Pogledajmo na trenutak u budućnost. Kako će ljudi živjeti i opuštati se za dvadeset godina? Kako će izgledati prostorije u njihovim kućama i kakve će sve namjene imati?

Dvije inovativne kompanije, proizvođač sanitarne opreme Grohe i proizvođač keramike Villeroy & Boch, posebno je zanimalo kako će se kupatila razvijati do 2034. godine. Njihova saradnja s Institutom za budućnost Zukinftsinstitut rezultovala je studijom pod imenom “Kupatila u 2034. – središta novih životnih svjetova” koja donosi četiri futuristička scenarija. Ove četiri vizije budućnosti nisu rezultat gledanja u kristalnu kuglu, već su proizašle iz onlajn istraživanja na uzorku od 1.075 ispitanika u Nemačkoj.

Multi-ID kupatilo: personalizovan komfor

Već danas, 60% Njemaca želi kupatilo koje zadovoljava potrebe svih članova domaćinstva pojedinačno. Do 2034, moderna tehnologija će to omogućavati bez potrebe za ugrožavanjem ličnog komfora. Čim korisnik uđe u kupatilo, svi će se njeni elementi automatski prilagoditi njegovim ili njenim postavkama – od sobne temperature do muzike i osvjetljenja u boji, od visine umivaonika i WC školjke do željenih površina poput drveta, kamena ili pločica. A sve to danas može biti prikazano na ekranima s vrlo velikim stepenom realnosti.

Još jedna karakteristika Multi-ID kupatila jeste mogućnost mjenjanja ličnih postavki i elemenata namještaja. Umivaonik postaje make-up studio, a ogledalo se pretvara u ekran za vijesti. Iz tuša neće izlaziti samo voda, već i šampon, dok će tuš kabina moći da se pretvori u sušač cijelog tijela.

kupatila-buducnosti-3-630x472

Healthness kupatilo: kućni centar zdravlja

Gotovo polovina Njemaca željela bi da ima kupatilo s karakteristikama usmjerenim ka zdravlju. Te karakteristike će do 2034. doseći potpuno novi nivo. Različiti elementi ugrađeni u kupatilo obavljaće funkcije praćenja, mjereći tjelesne funkcije i prikupljajući ključne podatke koji se potom isporučuju korisniku. Toalet može analizirati urin, četkica za zube može prikupljati informacije iz usta, a moguće je obaviti i analizu krvi u udobnosti kupatila, neinvazivnim metodama.

Zero-Emissions kupatilo: 100 % užitak, bez osjećaja krivice

Bilo da se radi o praćenju troškova ili brizi za okolinu, 75% Njemaca štednju energije i energetsku efikansot smatra vrlo važnim aspektima preuređenja kupatila. Kupatila će stoga do 2034. imati pozitivan uticaj na okolinu. To znači da će djelovati autonomno i na energetski neutralan način. Projektovane kao samostalni moduli za stambene zgrade, neće više zavisiti o javnom vodovodu i energetskoj mreži.

Nova kupatila omogućiće nam tuširanje ili kupanje u kadi s mlaznicama nekoliko puta dnevno, a da pritom ne opteretimo okolinu. Dizajnirana kao mala elektrana, kupatila funkcionišu kao nadoknađivač energije i kao pogon za obradu vode. Na primjer, pretvaranjem otpadne vode u metan koji se potom koristi za stvaranje toplote prljavština će biti minimalizovana tehnologijom vakuumskog toaleta.

Selfness kupatila: za unutrašnju ravnotežu

Oko 71% ispitanika, kupatilo žele da vide kao mjesto posvećeno opuštanju i “vremenu za sebe”. Dizajnirana i opremljena kao hipermoderni privatni SPA, kupatila iz 2034. svojim korisnicima pomažu da obnove energiju kao i postignu ravnotežu između uma, tijela i duše. Ovo je iskustvo nalik gledanju filma u modernom 3D bioskopu. Koristeći audio opremu, atmosferično svetlo, aromaterapiju i scenske elemente projektovane na zidovima, kupatilo svoje korisnike vodi na put u sasvim drugi svijet. Bilo da se radi o vrućoj kupki, opuštajućem kupanju ili hidromasažnoj kadi – dok ugađate svojem tijelu, vaš je um slobodan za lutanje i sanjarenje.

kupatila-buducnosti-2

Izvor- gradnja.rs