Kultna britanska kuća za tkanine i tapete GP & J Baker

Kultna britanska kuća za tkanine i tapete GP & J Baker proizvodi dizajne za kuće i komercijalne projekte više od 135 godina.

 

Foto: GP & J Baker

GP & J Baker jedan je od vodećih dizajnera interijera, uključujući Bena Pentreatha, Suzie Hoodless, Kit Kemp i Emmu Sims-Hilditch, a njegove uzorke možete vidjeti na mnogim svjetskim vrhunskim lokacijama-od Soho Housea do Claridge'sa, hotela du Cap-Eden Roc i The Pig Hotel grupa.

2001. godine GP & J Baker je kupila privatna američka tekstilna kompanija Kravet u privatnom vlasništvu. Sada u svojoj petoj generaciji, originalni Kravet bili su krojači iz New Yorka koji su započeli svoj posao početkom 20. vijeka. Kako je potražnja za ukrasima počela rasti, proširila se i na dizajn interijera – konkretno, tekstila za kuću. Uz GP & J Baker , Kravet Inc. posjeduje Lee Jofa , Brunschwig & Fils i Donghia , svoju posljednju akviziciju.

Kravet je jedna od najvećih tekstilnih kompanija u svijetu.

Foto: GP & J Baker

 

Foto: GP & J Baker

 

GP & J Baker ima najveći i najopsežniji izložbeni prostor u londonskoj luci Chelsea (kao i drugi u Parizu). Posljednjih godina kompanija je proizvela nekoliko nagrađivanih kolekcija, uključujući Historic Royal Palaces (2015), a tri kolekcije nastale s Homes & Gardens – Homes & Gardens III prikazane su u nastavku.

 

Postojala je i saradnja sa švedskom modnom firmom H&M (2018.).

 

HOME&GARDEN