Prezentovan projekat “Energetska efikasnost” u RS

Projekat „Energetska efikasnost“ koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predstavljen je sinoć novinarima u Banjaluci.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će biti sanirano oko 35 javnih zgrada iz oblasti zdravstva i obrazovanja, što će doprinijeti ostvarenju značajnih ušteda. U prvom krugu, Upravljački odbor projekta odabrao je 11 objekata za sanaciju.

Projekat energetske efikasnosti finasira se iz sredstava kredita Svjetske banke u iznosu od 32 miliona dolara od čega je 12,8 miliona namijenjeno RS, a ostatak Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dio projekta je i Promotivna kampanja – Podizanje svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti, u sklopu kojeg je i organizovana prezentacija.

O projektu je govorila ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenka Golić, koja je naglasila da je cilj projekta poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora ali i pružanje podrške za stvaranje prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

„Procjene su da će nakon realizacije projekta uštede u energetskom sektoru saniranih objekata biti i do 50 odsto, što će znatno doprinijeti manjim izdvajanjima“, rekla je ministar Golić.

Golićeva je istakla da vlada posebna zainteresovanost svih opština za implementaciju ovog projekta ali da sredstva sa kojima trenutno raspolažu nisu dovoljna za sanaciju svih objekata.

„Ministarstvo je nedavno potpisalo jedan memorandum sa UNDP-om kako bi smo povećali broj objekata, to jest imali mogućnost da dijelom iz ovih sredstava, dijelom iz Fonda za zaštitu životne sredine i granta UNDP-a uradimo još jedan određen broj objekata jer se radi o veoma značajnom projektu“, rekla je Golićeva.

Ministarstvo je novim Zakonom uredilo da svi novoizgrađeni javni objekti moraju ispunjavati obaveze iz evropskih direktiva, odnosno da svaki objekat koji bude građen poslije 1. januara 2016. godine neće moći dobiti upotrebnu dozvolu ukoliko ne bude energetski opremljen.

O projektu je govorio i pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj, Miloš Jokić, koji je detaljnije predstavio projektne aktivnosti i ciljeve.