Kuća u srcu Meksika sa kombinacijom modernih elemenata i rustičnog dizajna

Imanje koje uživa u izuzetnom pogledu na grad, ograničeno strmom padinom sa dvije strane, iskorišćeno je za stvaranje interesantnog doma koji se u svakom mogućem pogledu prilagodio svojoj lokaciji. Projekat je osmišljen tako da maksimalno koristi prirodno svjetlo iz dva ključna pravca, tako da je unutrašnjost doma u gotovo svako doba dana okupana sunčevim zracima. Veliki prozori u svakoj prostoriji prožimaju enterijer klasičnim dodirom: oni se savršeno kombinuju sa nameštajem i hrastom koji ukrašava podove i plafone, a sve u cilju stvaranja što ugodnije atmosfere.

Konstrukcija od armiranog betona kao i pregradni zidovi obloženi su sivim lomljenim kamenom različitih dužina, pa je na taj način postugnut izvrstan kontrast sa cementno-peskovitim završnim oblogama u neutralnim tonovima prostorija. Nimalo lak zadatak, s obzirom da je projekat uključivao stvaranje nekoliko različitih okruženja i zasebnih prostora jer je rađen za petočlanu porodicu.

Kako su u pitanju druželjubivi domaćini koji vole da kuvaju i organizuju česte sjedaljke sa prijateljima, kuhinja i bašta su automatski izdvojene kao najbitnije prostorije. Tako je poseban akcenat stavljen na kuhinjski pod koji je kreiran pomoću laserski rezanog gvožđa i livenog betona, dok su svjetla za trpezariju, ukrasni detalji na zidovima kao i detalji od crnog čelika u namještaju iskorišćeni kako bi se upotpunila topla paleta boja.

Još jedan interesantan dio ove građevine čine glavna spavaća soba koja je potpuno nezavisna od društvenog prostora koji se nalazi u samom prizemlju. Njena najupečatljivija karakteristika jesu kosi hrastovi plafoni koji prostor čine širim i prostranijim. Inače, u ovom dijelu kuće nalaze se još dvije manje spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom, garderobom i privatnom terasom sa pogledom na dvorište.

Ova simpatična porodična kuća je savršen dokaz da se uz malo pametnog planiranja može postići (ali i očuvati) kontinuirani dijalog između svetlosti i neutralnog enterijera.

MOJENTETRIJER