“Kuća mira” u obliku oblaka uskoro u Kopenhagenu

Kuća mira (HOPE) uskoro bi se trebala početi graditi u Kopenhagenu, nakon što su Junya Ishigami i Svendborg Arhitects odabrani da dizajniraju simbol mira i novu znamenitost u kopenhagenskoj luci. Oblikovana poput oblaka kumulusa, plutajuća je struktura zamišljena kao utočište i mjesto meditacije za posjetioce.

Kuća mira je u planu još od 2003. godine kada su četvorica prijatelja podijelila viziju za kombinovanjem umjetnosti i arhitekture u nepolitičkom projektu. Nakon što su Junya Ishigami i Svendborg Arhitects odabrali kao pobjednike konkursa za dizajn kuće HOPE, organizatori projekta osigurali su gradilište u Kopenhagenu koje je opština dala besplatno. Trenutno se radi na prikupljanju sredstava za njenu izgradnju.

House-of-Peace-by-Junya-Ishigami-and-Svendborg-Architects-3-889x555

House-of-Peace-by-Junya-Ishigami-and-Svendborg-Architects-4-889x576

Struktura HOPE biće izdignuta 17 metara iznad nivoa mora, a posjetioci će moći ući u nju ili ploviti okolo u malim čamcima. Interakcija svjetlosti i vode kroz i oko naizgled plutajućeg oblaka stvoriće smirujuću, eteričnu atmosferu.

House-of-Peace-by-Junya-Ishigami-and-Svendborg-Architects-10-889x564

“Naš prijedlog za Kuću mira omogućava put čulima. Cilj nam je stvoriti okruženje u kojem se ljudi mogu otvoriti prema ideji razmišljanja o miru. Naša Kuća mira vas vodi nazad do čistoće bitka, spremnog da zagrli svijet”, napisali su arhitekti.

House-of-Peace-by-Junya-Ishigami-and-Svendborg-Architects-9-889x415 House-of-Peace-by-Junya-Ishigami-and-Svendborg-Architects-2-889x524