Kristali šećera kao inspiracija za uređenje poslastičarnice

Poslastičarnica “Shugaa” pravi je biser konceptualnog uređenja ugostiteljskog prostora. Moto ove tajlandske poslastičarnice je “prostor za slatko” kao mjesto na kojem će posjetioci utažiti glad za šećerom, okružiti se njime i zbog toga ne osjećati ni trunku krivice.

 

Dizajnerski koncept se zasniva na strukturi kristalnog šećera. Fasada objekta je izrađena od drvenih elemenata koji imitiraju mnogobrojne kristale različito orijentisane u prostoru čineću jednu funkcionalnu cjelinu.

 

Kao što su kristali građeni od manjih strukturnih jedinica koje su pravilno raspoređene u trodimenzionalnu mrežu, tako je i ovaj prostor podijeljen u nekoliko jedinica koje se periodično ponavljaju. Te cjeline se sastoje od prizemnog dijela za goste i prostora na galeriji, zatim uslužni dio šanka, a i stepenice koje vode na galeriju su cjelina koja plijeni pažnju.

 

Da bi ambijent privlačio toplom, razigranom atmosferom i dobrodošlicom, kao glavni materijal je korišteno drvo i paleta boja koja se sastoji od pastelnih tonova zelene, roza, boje zlata, bež zidova i bakarnih ukrasa, čime su spontano, ali dosljedno ispoštovani sveprisutni trendovi uređenja poput pastelnih nijansi, motiva geometrijskih oblika, aktuelnih materijala…

 

Duž velike sale se protežu zelene sofe uz koje su simetrično raspoređeni stolovi, čime se dobija utisak kontinuiteta. Šank je prava dizajnerska poslastica, u boji mermera s trodimenzionalnim frontama nenametljivo se ističe u ovom, do detalja, isplaniranom prostoru. Pozadina je jednostavna, ali primamljiva, savršeno su se stoplili mintzelena boja zida i zanimljivi drveni uzorci geometrijskog oblika. Tu su jednostavne otvorene police koje omogućavaju nesmetan pogled na ovaj zanimljivi dekor.

 

Da ne bi došlo do monotonije izazvane pastelnim nijansama i dosljednim formama, sa plafona se spuštaju skulpturalni lusteri. Jednostavnost geometrijskog oblika, u naizgled haotičnom spajanju brojnih mesinganih kocki, privlači pažnju i daje dinamiku prostoru u savršenom spoju dekorativnosti i funkcije.

 

Stepenice su možda i vrhunac ove zanimljive priče. Ovdje su kombinovani besprijekorna zanatska obrada drveta u spiralne stepenice i igra modernim materijalima u vidu akrilnih kocki, koje su preuzele ulogu gelendera, a koje zapravo imitiraju kocke šećera.

 

Ne sumnjamo da je posjeta ovom desert baru višečulno uživanje, kako u slatkim delicijama, tako i u nesvakidašnjem, opuštajućem ambijentu.