Instant transformacije uz presvlake za namještaj

Trosjedi, dvosjedi, fotelje, stolice i taburei su elementi namještaja koje kupujemo na duži vremenski period. Zato je dobro razmišljati o činjenici da se vrlo brzo i lako prljaju, habaju, a i da postoji mogućnost da nam dosade. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da razmotrite korištenje presvlaka za namještaj, u slučaju potrebe zbog prljanja ili oštećenja, ili kada jednostavno želite instant promjenu u svom prostoru.

Novo tapaciranje je, takođe, prihvatljivo rješenje za osvježenje namještaja, ali zahtjevnije i skuplje. Mnogo je jednostavnije trosjed ili fotelju presvući navlakom koja se po potrebi može skinuti, oprati ili nakon nekog vremena zamijeniti drugom.

Navlake za namještaj ne smiju narušavati njihovu estetsku vrijednost, što znači da bi trebalo da budu šivene precizno u milimetar kako bi savršeno prijanjale i odgovarale svakom komadu. Zato je navlake za namještaj najbolje šiti po mjeri, mada u prodavnicama tekstila danas postoje univerzalne navlake u standardnim dimenzijama dvosjeda, trosjeda, fotelja ili stolica.

Tako, na primjer, firma “Bemz” proizvodi navlake za IKEA namještaj, tako da ako imate neki komad ovog švedskog brenda, vrlo lako ga možete transformisati.

Metropolis 3

Osim presvlačenja sofa i fotelja, navlakama se mogu osvježiti i trpezarijske stolice, a presvlake će prekriti cijeli naslon i sjedište ili samo jedan njihov dio.

Navlake za stilski namještaj, koje se šiju i oblikuju prema specifičnostima forme namještaja, za njega se mogu pričvrstiti i čičak trakom. To će omogućiti prijanjanje uz često neravne elemente, ali i jednostavno skidanje materijala kada ga želimo oprati ili zamijeniti.

Što se tiče boja i dezena, tu ćete imati veliki zadatak pri izboru, ali samo zato što je izbor toliko veliki da ćete se teško odlučiti za samo jednu opciju. Ako odlučite da garnituru ili neki komad namještaja promijenite korištenjem presvlaka, u skladu s proljećem birajte navlake laganih i prozračnih materijala, a u skladu s aktuelnim trendovima u jarkim bojama i šarenim dezenima.

Mogućnost za uštedu

Cijene namještaja su uglavnom visoke, ali ni navlake nisu jeftine. Brojevi ne lažu, kupovinom navlaka ćete ipak uštedjeti. Takođe, ako su razlozi za kupovinu nove garniture za sjedenje oštećenja štofa, fleke ili boja koja vam je dosadila, sasvim je dovoljno da kupite presvlake koje će to sve potpuno promijeniti.

stuhlhussen-im-skandinavischen-stil-5440e13c6a94b

Jednostavna transformacija

Namještaj je glavni “kreator” ambijenta koji vlada u našem domu. Zato boja, dezen i materijal značajno utiču na atmosferu. Mnogi promjenama u domu postupaju s promjenom godišnjeg doma, a u ovom slučaju navlake možete prilagoditi sezonama. Možete sašiti zimske ili ljetne navlake i koristiti ih po potrebi i promjeni sezona.

DSC_8399x

Zaštita od svakodnevnog prljanja

Ako imate djecu, kućne ljubimce ili jednostavno strahujete od fleka od hrane i pića, sigurno ćete željeti presvlake za namještaj. One ne samo što će uljepšati i promijeniti izgled namještaja, zaštitiće vaš namještaj od mogućeg prljanja i oštećenja.

kinderzimmer-mit-retro-feeling-54afc87f42400

Lako održavanje

Jedan od najistaknutijih razloga zbog kojih ljudi kupuju presvlake za namještaj jeste upravo jednostavnost održavanja. Kada postanu prljave ili želite da osvježite miris nameštaja, jednostavno skinite presvlake, stavite ih u mašinu za veš i ponovo će biti kao nove.

gestreiftes-stoffbett-5391ccf1448de