Kreacije za radosniji praznik

Ukrašavanje vaskršnjih jaja je vjerovatno omiljena praznična aktivnost za mlade i stare, za one koji slave pa čak i one koji ne slave.

Za sve kreativce našli smo niz ideja, zanimljivih, jednostavnih i jeftinih tutorijala za dekorisanje jaja i vaskršnje trpeze, pomoću kojih ćete Vaskrs učiniti ljepšim i radosnijim.

Kako izbijeliti jaja

Na bijelim jajima boje su intenzivnije a šare ljepše. S obzirom da se kod nas prodaju uglavnom smeđa jaja, ne morate obilaziti grad u potrazim za bijelim, smeđa možete jednostavno izbijeliti. Kuvajte jaja 15 minuta (može i koji minut duže) u istoj količini vode i sirćeta i to je sve!

Kad su jaja kuvana, sačekajte da se malo ohlade, isperite ih u hladnoj vodi i spremna su za šaranje. Zbog jakih isparenja sirćeta vrata ili prozor od kuhinje držite širom otvorene jaja kuvajte u loncu, a ne u šerpici – jer, kad se tečnost zagrije, sirće će početi da pjeni i kipi.

Dekori s voćkicama

farm-fresh-fruit-eggs

Za ove dekoracije su vam potrebne akrilne boje, četkica, ljepljivi papir ili folija i trajna olovka (postoje i olovke od voska za pisanice). Crteže u obliku različitih voćkica nacrtajte na ljepljivom papiru ili foliji, potom isijecite po ivicama.

Praznina na papiru će vam poslužiti za oblik na jajetu. Zalijepite papir na jaje i bojom ispunite iskruženi dio, ivice oblika koji ste nacrtali će na taj način biti pravilne.

Ovdje su voćkice samo prijedlog, crtati možete šta god želite i olovkom pisati poruke, imena ukućana i slično.

Ombre jaja

OmbreEgg11

Ombre dekor je popularan već neko vrijeme, pa zašto ga ne biste primijenili i prilikom ukrašavanja jaja. Tu nema mnogo nauke, izaberite jednu boju i svako jaje držite određeni period duže u boji.

Možete ih bojiti umjetnim bojama ili držati u biljnim bojama od 10 minuta do nekoliko sati, dok ne dobijete različite nijanse. Ako imate duži trpezarijski sto, ova jaja će izgledati odlično kao centralni ukras, poredana od najtamnije ka najsvjetlijoj nijasni.

Mozaik jaja

MosaicEggs

Postoji mnogo načina izrađivanja mozaik dekora na jajima, uključujući i ovu sa mozaicima od ljuske. Sve što vam je ovdje potrebno su jaja, prehrambena boja, ljepilo i pinceta.

Skuvajte jaja, pola obojite, a pola ne. Zatim, ogulite nekoliko obojenih i nekoliko neobojenih i uklonite ostatke jaja sa ljuske. Izdrobite je na manje i veće parčiće.

Pomoću ljepila i pincete nanosite komadiće obojene ljuske na neobojena jaja i obrnuto. Znajte da vam za uspjeh ove dekoracije treba malo više vremena i strpljenja.

Dodir zlata

DIY-Confetti-Dipped-Easter-Eggs1-600x900

“Zlatna” jaja možete dobiti lijepljenjem listića boje zlata na jaja, ali jednostavniji način je onaj s konfetama.

Jaja prvo obojite u neke nježnije, pastelne boje, koje se super slažu sa žutom bojom zlata, i kada se potpuno osuše, na jednu polovinu jajeta nanesite ljepilo, a potom i isjeckane konfete.

Dio jajeta na kojem nema konfeta stavite na kartonsku školjku za jaja kako bi se ljepilo osušilo.

Ukrasne trake

washi3

S mogućnostima dekorisanja pomoću washi samoljepljivih trakica smo vas već upoznali, mogu se koristiti na različitim površinama pa i na jajima.

Potrebno je samo da jaja prethodno skuvate, ne morate ih čak ni bojiti. Washi trake isijecite u manje komade, nasumičnih ili osmišljenih oblika i polijepite na jaja. To je to!

Bojenje vodenim bojama

easter-egg-decoration-ideas-388

Ovo je tutorijal za one koji osim lijepih vaskršnjih jaja žele uključiti i djecu u ovaj zabavni proces bojenja. Ako ste u mogućnosti nabaviti tečne vodene boje, preporučujemo da ih isprobate.

Za početak, skuvajte jaja i postavite dosta papira na radnu površinu, koju bi najbolje bilo iznijeti napolje zbog nereda koji je ovdje neizostavan. Vodene boje naspite u posude sa špricom i jednostavno pošpricajte kuvana jaja.

Za suptilnije dekore u tačkicama više udaljite jaja i špricu, dok će se u obrnutom slučaju boje razliti po jajima.

Svileni ukrasi

P1018711

Ako imate svilenu kravatu ili šal koji više ne nosite, predlažemo vam da ih iskoristite za bojenje jaja. Za ovaj projekat potrebni su vam komad svile, jaje, obična gumica i kamen.

Ako želite iskoristiti jaje, izduvajte ga i bojite samo ljusku, a ako ovo ne uradite, nemojte ga poslije jesti. Isijecite parče svile i u njega umotajte jaje, te čvrsto stegnite gumicom. Sva jaja povežite gumicom za kamen kako ne bi isplivala na površinu.

Kuvajte 10 minuta te pažljivo izvadite iz svile. Potom vam samo ostaje da se divite šari na jajetu.

Sasvim jednostavni dekori

marker-decorated-easter-eggs-16

Ako nemate vremena, a ni želje da radite bojama i drugim materijalima koji zahtijevaju više vremena, znajte da lijepa jaja možete imati i bez puno muke.

Na primjer, markerom možete na jajima iscrtati različite motive ili, ako smatrate da imate dara za kaligrafiju, pisati poruke ili imena ukućana.

Crni marker izgleda odlično na bijelim jajima, dok za smeđa ili bojena jaja možete koristiti markere u metalik bojama srebrne i zlatne.

Calligraphy-Eggs-1

Ili još jednostavnije, pomoću tankog konopca ili vunice za jaje zavežite po jedan proljećni cvjetić.

flower_carton