Ideje: Da praznični sto zablista

dekoracije stola za uskrs

Osim dužih, toplijih i sunčanijih dana, proljeće nam donosi i najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Obilježavanje Vaskrsa, pored posta, spremanja tradicionalne hrane i porodičnog okupljanja, podrazumijeva i svečano ruho doma, a i nas samih.

Većina ljudi nekoliko dana ranije počne sa dekoracijom doma, ukrašavanje jaja, kako bi se u danima Vaskrsa osjetila svečana atmosfera u okruženju.

Proljećno cvijeće

Proljećno cvijeće je nezaobilazan dio vaskršnjeg dekora. Izaberite rascvjetalo granje, narcise, ljubičice, tratinčice, zumbule, mahovinu i oko njih izgradite dekoraciju stola.

Možete postaviti jaja i cvijeće u vaze, kutije, kantice, posude, a prekrasno proljećno cvijeće će cijeloj dekoraciji dati šarm.

Cvjetne dekoracije

Kao što smo rekli, zaista je šteta ne uključiti svježe cvijeće i biljčice u vaskršnji dekor. Ova vrsta dekoracije je takođe jednostavna, tako da će se i klinci rado uključiti u njenu izradu.

Ni za ovu dekoraciju vam nisu potrebne boje, ali u svakom slučaju na ovaj način možete dodatno dekorisati bojena jaja. Pored jaja, potrebni su vam ljepilo, ukrasni papir, makaze, cvijeće i biljčice.

– Prvo isijecite trakicu od ukrasnog papira širine jedan cm otprilike.

– Omotajte je oko najšireg dijela jajeta i zalijepite jedan kraj za drugi, pri tome ne lijepeći trakicu za jaje.

– Isijecite cvijeće u različitim veličinama i zakačite ga za papirni omotač oko jajeta i za to se poslužite ljepilom.

– Ako planirate ovako ukrašena jaja staviti kao ukras na stolu tokom vaskršnjih dana, onda birajte cvijeće i bilje koje neće brzo uvenuti kada ga isiječete.

 

U nastavku pogledajte još ideja koje će vas inspirisati da poseban trud uložite u dekoraciju stola za idealan praznični ambijent. 

uksrnje dekoracije stola