“Kotrljajuće kuće” – arhitektura koja pomjera granice

Litvanski arhitektonski biro DO Architects je nedavno projektovao “Kotrljajuće kuće” – seriju porodičnih kuća koji razigrano dopunjuju obalno okruženje Kuronijan lagune nadomak grada Svenecele u Litvaniji. Desetina domova u obliku bureta su okruženi kanalima sa sve četiri strane i posjeduju velike zastakljene zidove koji pružaju neprekidne poglede na kanale. Strane cilindričnih struktura su obložene u drvo kako bi se pružila privatnost.

Biro DO Architects je osmislio “Kotrljajuće kuće” tako da budu lice u lice jedna sa drugom preko puta glavnog puta koji povezuje zajednicu sa putem koji vodi u unutrašnjost. Svaki dom od 101 metra kvadratnih površine je podijeljen u tri prostorno-efikasna nivoa, sa spavaćom sobom koja se nalazi na posljednjem spratu. Podovi nisi u potpunosti zatvoreni kako bi se održala iluzija prostranosti.

Prednji dio svakog doma je zatvoren u jedinstvenu fasadu od ravnog stakla koja propušta gomile prirodne svjetlosti u enterijer i omogućava stanarima poglede na okolinu. Zadnja fasada je, međutim, podijeljena na dvije staklene fasade, sa najnižom trećom koja je uvučena kako bi se stvorio zaštićeni prostor.

Niz stepeništa vodi sa tog prostora do travnatog pejzaža. Zajednica takođe poseduje i centre za bording i jedriličarenje koji su takođe projektovani od strane arhitektonskog biroa DO Architects.

o-ROLLING-900

Rolling-Homes_feeldesain_02

rolling-homes-by-do-architects-71

slide_387272_4657034_free

Izvor – inhabitat.com