Korisne upotrebe aluminijske folije u domu

Aluminijsku foliju najčešće koristimo kako bismo zamotali, zaštitili ili skuvali hranu. Međutim, njena upotreba ne seže samo do kuhinje već je možete sjajno iskoristiti na mnogo različitih mjesta i načina.

 

1. Skinite rđu s tuša, pipe ili ostalih zarđalih površina.
Napravite kuglu od folije i s njom dobro izribajte područje zahvaćeno rđom.

 

2. Naoštrite makaze. Postupak je jednostavan – presavijte veliki list folije šest puta, zatim nekoliko puta zarežite u nju i škare će automatski postati oštrije.

 

3. Riješite se statičkog elektriciteta iz odjeće.
Od folije napravite lopticu veličine šake koju prije sušenja morate ubaciti u sušilicu za veš ili u veš mašinu s funkcijom sušenja. Loptica će ukloniti statički elektricitet. Nakon upotrebe ne trebate je baciti nego je možete koristiti mjesecima ili sve dok ne primijetite da je previše oštećena.

 

4. Dodatno zagrijte prostorije. Radijatori često slabije griju, a oni postavljeni na vanjske zidove umjesto na unutarnje prezide gube puno topline. Kako biste pojačali njihovo djelovanje ili sačuvali toplinu u prostoriji omotajte komad šperploče folijom i zatim ga stavite iza radijatora.

 

5. Očistite zagoreno posuđe.
Radili ste pečenje i predugo zaboravili na njega pa su meso i krompir na dnu posude ostavili debeli zagoreni sloj? Ne brinite, ako vaše spužvice ne uspiju to ukloniti nakon namakanja, pomoći će vam folija.

Zgužvajte list folije u malu kuglu s kojom ćete izribati posudu. Ne zaboravite da prije toga obavezno morate u njoj ostaviti tople vode i deterdženta barem sat vremena kako bi zagoreni dio omekšao.

 

6. Očistite roštilj. Baš kao i za čišćenje posuđa, folija je sjajna za čišćenje rešetke roštilja. Kada se potpuno ohladi, namočite je s bijelim sirćetom, pričekajte nekoliko minuta i zatim ostatke skinite s komadom zgužvane folije.

 

7. Zaštitite rernu.
Čišćenje rerne jedan je od najmrskijih kućanskih poslova. Prije dugotrajnog pečenja mesa ili termičke obrade bilo koje druge namirnice koja ima običaj ‘špricati’ u doticaju s masnoćom, folijom obložite vrata rerne, rešetke i dno. Nakon pečenja ostavite rernu otvorenu kako bi se ohladila i tek tada skinite foliju.

 

8. Osigurajte dječji madrac.
Naši mališani često znaju napraviti ‘nered’ u svojim krevetićima – proliju bocu ili pak u procesu odvikavanja od pelena često znaju mokriti u krevet. Ako niste u mogućnosti nabaviti nepropusnu zaštitnu navlaku, a želite madrac zaštititi od tekućina, obložite ga folijom i zatim prekrijte s dvije plahte kako se folija ne bi ‘osjetila’.

 

9. Napravite lijevak. Neku tekućinu morate preliti iz jedne boce u drugu? Presavijte nekoliko puta list aluminijske folije kako biste je ‘podebljali’, zatim ga savijte u oblik malog lijevka i osigurajte selotejpom.

 

10. Zaštitite kvake i ručke tokom bojenja zidova ili namještaja. Omotajte ih folijom i bićete sigurni da prilikom eventualnog kapanja boje neće doći do oštećenja vrata ili namještaja.